Justitsministeriet: Frihandelsaftale med Canada undgår folkeafstemning

FRIHANDEL: Den omstridte frihandelsaftale mellem EU og Canada betyder ifølge Justitsministeriet ikke, at Danmark afgiver suverænitet. Det ændrer dog ikke, at Alternativet vil have en folkeafstemning.

Canadas handelsminister, Chrystia Freeland, og Østrigs vicekansler, Reinhold Mitterlehner, under en pressekonference i Østrig 21. september 2016 om en ny frihandelsaftale mellem EU og Canada. 
Canadas handelsminister, Chrystia Freeland, og Østrigs vicekansler, Reinhold Mitterlehner, under en pressekonference i Østrig 21. september 2016 om en ny frihandelsaftale mellem EU og Canada. Foto: Herbert Neubauer/Scanpix

Aftalen er helt grundlæggende en dårlig aftale for både forbrugerbeskyttelsen og miljøet.

Rasmus Nordqvist (ALT)
Politisk ordfører

Af Katrine Skov Sørensen

Der bliver ikke tale om suverænitetsafgivelse, hvis Danmark sammen med resten af EU godkender aftalen om frihandel mellem EU og Canada (CETA-aftalen). Derfor undgår aftalen at ende i en dansk folkeafstemning.

Det skriver Justitsministeriet i et nyt svar til Holger K. Nielsen (SF), som har bedt ministeriet forholde sig til et notat fra advokatfirmaet LETT, som konkluderer det modsatte.  

Dokumentation

CETA-aftalen er en frihandelsaftale, som i perioden 2009-2014 er blevet forhandlet på plads mellem EU-kommissionen og Canadas regering. Aftalen indebærer en mindskelse af toldbarrierer og en ensretning af godkendelsesprocedurer på flere områder. Tilsammen skal den over 1500-sider lange aftale øge handlen mellem Canada og EU og skabe øget markedsadgang.


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00