Kommissionen underminerer forbrugerrettigheder

FORBRUGERRETTIGHEDER: EU-Kommissionen anklages for ikke at leve op til de løfter om forbrugerrettigheder, den tidligere har givet. Finanskrisen bruges som undskyldning for at underminere forbrugernes rettigheder i EU, lyder kritikken.
Fakta
Kontroversielt direktiv
Europa-Parlamentet, Kommissionen og Ministerrådet arbejder i øjeblikket på en revision af det nuværende direktiv om forbrugerrettigheder. Det nye direktiv skal samle fire gældende direktiver samt indføre en række nye bestemmelser.

Det nye direktiv vil blandt andet indeholde bestemmelser om de erhvervsdrivendes oplysningspligt over for forbrugeren, formelle krav til fjernsalg og dørsalg, udvidet fortrydelsesret, forbrugerens rettigheder ved mangler ved varer, regler om levering og forbrugerens rettigheder ved forsinkelse og manglende levering, forbrugerens beskyttelse ved urimelige kontraktvilkår.

Revisionen af direktivet kan vise sig at blive betydningsfuld for store dele af det fremtidige EU-samarbejde. Direktivet lægger nemlig op til en totalharmonisering af forbrugerdirektivet og denne totalharmonisering vil smitte af på flere betydningsfulde områder af EU-samarbejdet som landbrugsområdet samt lovgivning omkring Det indre Marked og miljø.

Kommissionsformand José Manuel Barroso anklages for ikke at leve op til sine løfter om at sætte fokus på forbrugerrettigheder, som han gav, da han blev genvalgt til sin post som kommissionsformand sidste år. Han lovede, at de europæiske forbrugeres rettigheder skulle være en hjørnesten i hele den nuværende Kommissions arbejde.

Men europaparlamentarikeren Christel Schaldemose (S) mener, at udviklingen er gået i den stik modsatte retning:

"Med den politik, der bliver ført i Kommissionen, ser det ud til, at Kommissionen mener, at forbrugeren er til for Det Indre Marked og ikke Det Indre Marked, der er til for forbrugeren. Der er kommet et entydigt økonomisk fokus, hvilket er dybt foruroligende," siger hun.

Direktiv for virksomhederne - ikke for forbrugeren
Ifølge Christel Schaldemose lever Kommissionen langtfra op til sine løfter om øget fokus på forbrugerrettigheder i EU.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00