Læs Zelenskyjs tale til Danmark: "Sammen beviser vi, at livet har en værdi"

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, brugte sin tale foran trappen til Christiansborg på at takke den danske befolkning for sin støtte til det ukrainske folk. Altinget har oversat Zelenskyjs tale, som kan læses i sin fulde udgave her. 

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, talte mandag til den danske befolkning på trappen foran Christiansborg. Her lovpriste han den danske støtte i løbet af krigens forløb og udtrykte ønske om at vende tilbage og skåle for en sejr. 
Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, talte mandag til den danske befolkning på trappen foran Christiansborg. Her lovpriste han den danske støtte i løbet af krigens forløb og udtrykte ønske om at vende tilbage og skåle for en sejr. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Sebastian Vidkjær Stone

Det talte ord gælder. 

Tusind tak. 

Slava Ukraini. Slava Ukraini! 

Tak til dig, hr. Formand (Søren Gade, red.). Det er en stor ære for mig at være her. 

Ærede danske borgere, tusind tak. 

Hej København. 

Kære Danmark. Kære Mette, fru statsminister. Tak. Tak igen. 

Jeg husker, hvordan du besøgte Kyiv, vores hovedstad, 21. april 2022. Jeg fortalte dig ærligt, hvor hård denne krig er. For vores folk. Vores børn. For alle. 

På det tidspunkt havde vi allerede besluttet alting selv og kæmpet så hårdt, som vi kunne. På det tidspunkt havde verden endnu ikke taget stilling til, hvordan den ville handle, og ukrainerne vidste ikke på det tidspunkt, hvem i verden der rent faktisk ville være med os. Være med os så længe, det tager, og som ægte allierede. Som Danmark.

Ligesom hver enkelt af jer. Lige her er det tydeligt. I enhver dansk familie, i ethvert hjem, ønsker I os sejr. Sejr i denne kamp for frihed. Ligesom vi ønsker det. 

Jeg takker jer alle. Mange tak. 

Læs også

I dag, næsten halvandet år siden dit besøg til Ukraine, fru statsminister, kan vi alle tydeligt se, at størstedelen af verden er ligesom Danmark. Nu med os, og vi føler det. Det er en stor støtte for os. 

Da russiske missiler ramte vores byer og advarede verden om en fuldskala krig midt i Europa, var risikoen simpelthen vanvittig. Risikoen for, at Europa endnu en gang ville miste sig selv, som det allerede er sket i vores historie. 

Det var en risiko for, at tyranni ville vinde igen, og det var en risiko for, at vores kultur ville tabe igen. Den værste ting i den henseende, og det er fundamentet for vores frie og forenede Europa, kunne blive ødelagt: Respekten for hver enkelt nation, for hvert enkelt samfund og for hvert enkelt menneske. 

Når Europa ikke er regeret med respekt, så ville diktaturer dominere Europa, men vi reddede vores Europa fra dette. Vi reddede det sammen. I gjorde det, tusind tak. 

Hvad er prisen på et liv? Hvad er prisen på liv? Krig rejser altid det spørgsmål. Det er sandt. 

Da jeg talte med vores soldater på frontlinjen, fortalte de mig om motivationen for de russiske besættere: Russiske soldater er mindre bange for at blive dræbt i krig, end de er for at stoppe aggressionen og vende hjem.

Et frit menneske kan næppe forestille sig det. Forestil jer, hvad Rusland er i dag? Hvis dets folk frygter mere for at vende hjem end at blive dræbt i krig? Dette er det værste, som tyranni gør ved sit folk. Det eliminerer værdien af liv fuldstændig. 

Vi vil aldrig tillade, at Ukraine eller noget andet land bliver en del af det territorie, hvor man ikke respekterer liv, ikke respekterer mennesker og menneskelig mangfoldighed, som den russiske stat har udviklet sig til at være og ønsker at gøre ved andre lande. 

Læs også

Vi skal altid huske på, hvad der står imod os. Og indtil sejren kommer, skal vi handle på den måde, som vi gør sammen med jer. Sammen med jer, Danmark. 

Når Ukraine har brug for våben, så hjælper I. Og jeg takker jer. Jeg takker jer, hele Danmark, for de våben, som I har doneret for at beskytte frihed og for de F-16, som vi har aftalt. Tusind tak. 

Da russiske missiler ramte vores kraftværk sidste vinter for at udløse en mørklægning af Ukraine, hjalp I os med at overleve vinteren. 

Da der var behov for at huse og tage imod vores folk, tilbød I dem meget generøse muligheder. Mange tak for jeres holdning og tilgang til vores folk. For alle jeres hjem, for alle jeres mennesker, og alle jeres byer. Tusind tak. 

Da jeg spurgte jer om hjælp til vores havneby i Mykolajiv-regionen, som lider under russisk terror, gav I os støtte uden forsinkelse. Tusind tak. 

Kære venner. I dag er vi overbeviste om, at Rusland vil tabe denne krig, men det er ikke den eneste væsentlige ting. Den væsentligste ting er, hvad vi beviser med vores sejr. Med jeres samarbejde, som I beviser, når I hjælper Ukraine. 

Sammen beviser vi, at livet har en værdi. At mennesker betyder noget. At frihed betyder noget. At Europa betyder noget. 

Jeg er sikker på, at det vil stå i historiebøgerne. Også på grund af det faktum, at I er med Ukraine. Igen, mange tak. 

Ved I hvad? Jeg er sikker på, at vi vil vinde, fordi sandheden er på vores side. Jeg tror godt, at I ved, at vores folk venter på dette øjeblik. At det vil blive en fællessejr for sandheden og demokratiet. For vores folk. For vores nationer. 

Jeg håber, at efter denne sejr, at vi vil komme til jer. Måske er det ikke traditionen, at præsidenter siger dette, men jeg vil gerne sige: Ja, vi kommer til jer, måske sidder vi sammen et sted, og så vil vi sige "skål". 

Mange tak, Danmark. Slava Ukraini. 

Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Volodymyr Zelenskyj

Præsident, Ukraine
jura (Kyivs Nationale Økonomiske Uni.)

0:000:00