Debat

Marianne Vind: Jeg vil kæmpe stædigt for, at EU-mindsteløn kasseres lodret

Mine første år i Parlamentet har lært mig, at vi kan gøre en forskel ude i virkeligheden. Og der er en masse kampe, der skal kæmpes i anden halvdel af denne valgperiode. Jeg kommer til at arbejde stædigt for, at forslaget om EU-mindsteløn kasseres lodret, skriver Marianne Vind.

Jeg kommer til at arbejde stædigt for, at forslaget om EU-mindsteløn kasseres lodret i anden halvdel af denne valgperiode, skriver Marianne Vind.
Jeg kommer til at arbejde stædigt for, at forslaget om EU-mindsteløn kasseres lodret i anden halvdel af denne valgperiode, skriver Marianne Vind.Foto: Pressefoto
Marianne Vind
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

At langt fra alle europæere lever et godt arbejdsliv kom ikke som nogen overraskelse for mig, da jeg blev valgt til Europa-Parlamentet. Mange år og kampe i fagbevægelsen har lært mig, at end ikke det danske arbejdsmarked er perfekt.

Debatserie

Halvvejsstatus i Europa-Parlamentet

Det er nu to og et halvt år siden, de danske medlemmer af Europa-Parlamentet blev valgt - og dermed er halvdelen af valgperioden overstået. Altinget gør status og har spørger en række af medlemmerne:

  • Hvad har du lært de første to og et halvt år som medlem af Europa-Parlamentet i denne valgperiode?
  • Og hvad vil du opnå i den sidste halvdel af valgperioden?

Mød panelet her:

Søren Gade (V)

Christel Schaldemose (S)

Pernille Weiss (K)

Margrete Auken (SF)

Asger Christensen (V)

Niels Fuglsang (S)

Morten Løkkegaard (V)

Kira Peter-Hansen (SF)

Marianne Vind (S)

Morten Helveg Petersen (R)

Linea Søgaard-Lidell (V)

Karen Melchior (R)

Nikolaj Villumsen (EL)

Social dumping hærger stadig, langt fra alle oplever den fornødne sikkerhed på arbejdspladsen, og platformsvirksomheder som Wolt begynder nu også at true vores arbejdsmarked. Det er stærke kræfter og store, skumle virksomheder, der er på spil.

Derfor vidste jeg godt, at det var ambitiøst, når jeg sagde, at jeg ikke ville stille mig tilfreds, før alle europæere lever det gode arbejdsliv, som de har ret til.

Det er stadig en ambitiøs udmelding. Der erkender jeg gerne. Men når jeg tænker tilbage på de sidste par år, kan jeg mærke optimismen spire i mig. For vi har kæmpet mange kampe i det gode arbejdslivs tjeneste. Og mange af dem har vi faktisk vundet.

Vi har vedtaget en asbest-strategi, der kommer til at redde menneskeliv. Vi har startet kampen mod working poor og atypiske ansættelser, og vi forsøger nu at tæmme platformsøkonomien, der længe har været det vilde vesten. Snart vil vi også give ID-kort til vandrende arbejdstagere.

Vores arbejde er mere end tomme ord

Alle disse aftaler er intet værd, så længe de blot er blæk på et stykke papir. Det har altid været min tilgang til politik.

De første år som MEP'er har lært mig, at hvis jeg væbner mig med slid, dedikation og stædighed her i Parlamentet, så kan jeg være med til at forbedre tilværelsen for arbejdere i Danmark og resten af Europa.

Marianne Vind (S)
MEP

Derfor har jeg også været lidt forbeholden med at tage glæderne på forskud, når en politisk aftale er blevet vedtaget.

Men jeg kan se, at vores arbejde udmønter sig i langt mere end ord. Tag nu Vejpakken for eksempel. Med den sikrede vi bedre vilkår for de mange chauffører i branchen, der får ret til et ugentligt hvil i en rigtig seng og ret til at komme hjem til deres familier med jævne mellemrum.

Vi sikrede et opgør med social dumping og med falske postkasseselskaber. Aftalen har været under implementering, siden den blev vedtaget i 2020, men allerede nu hører jeg på chauffører rundt om i Europa, at den gør en forskel. De oplever bedre kontroller og flere rettigheder.

Flere fremskridt i sigte

På trods af disse fremskridt, er vi stadig langt fra i mål. Der er en masse kampe, der skal kæmpes i anden halvdel af denne valgperiode. Jeg kommer til at arbejde stædigt for, at forslaget om EU-mindsteløn kasseres lodret.

Men jeg kommer også til at arbejde for, at nogle af de frø, vi indtil nu har sået, kommer til at spire. Vi skal i mål med EU’s nye strategi for sikkerhed og sundhed på arbejdspladsen. For det er simpelthen ikke godt nok, når så mange bliver syge – eller mister livet - af at gå på arbejde.

Og vi skal stramme reguleringen af platformsøkonomien. De globale mastodonter i denne branche har stadig alt for vide rammer.

Jeg tror på, at fremtiden ser lys ud. På at i morgen bliver bedre end i dag. De første år som medlem af Europa-Parlamentet har nemlig lært mig, at hvis jeg væbner mig med slid, dedikation og stædighed her i Parlamentet, så kan jeg være med til at forbedre tilværelsen for arbejdere i Danmark og resten af Europa.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marianne Vind

MEP (S), fhv. næstformand, HK/Privat
master i professionel kommunikation (Roskilde Uni. 2016), laborant (Hospitalslaborantuddannelsen København. 1996)

0:000:00