Politisk usikkerhed i Spanien risikerer at tage kanten af det "gyldne EU-formandskab"

Det seneste valg i Spanien har vendt alt på hovedet, og Spanien risikerer nu at blive opslugt af politisk kaos derhjemme frem for det EU-formandskab, som landet netop har overtaget. På EU-plan vil konsekvenserne dog sandsynligvis være større for Spanien selv end for EU, mener eksperter.

Spaniens premierminister, Pedro Sánchez, og Ursula von der Leyen, formand for Europa-Kommissionen, holdt pressemøde 3. juli i Madrid, Spanien, for at markere begyndelsen på det spanske EU-formandskab.
Spaniens premierminister, Pedro Sánchez, og Ursula von der Leyen, formand for Europa-Kommissionen, holdt pressemøde 3. juli i Madrid, Spanien, for at markere begyndelsen på det spanske EU-formandskab.Foto: Violeta Santos Moura/Reuters/Ritzau Scanpix
Charlotta Asplund Catot

Den første juli gav Sverige stafetten for EU-formandskabet videre til Spanien. De næste måneder, indtil årets udgang, er det spanierne, der holder hammeren i Ministerrådet, som officielt kaldes Rådet for Den Europæiske Union.

Formandsskiftet er det næstsidste inden valget til Europa-Parlamentet i juni 2024 og betragtes som det sidste rigtigt operationelle formandskab, inden lovgivningssystemet i begyndelsen af næste år går mere eller mindre i stå i forbindelse med valget. Med omkring 120 verserende lovgivningssager har der været store forventninger til, at Spanien vil gennemføre en betydelig mængde EU-lovgivning.

Men da Spaniens premierminister, socialisten Pedro Sánchez, udskrev nyvalg få uger før formandskabet skulle gå i gang, efter at hans parti klarede sig dårligt ved lokal- og regionalvalget i maj, blev alt vendt på hovedet.

Resultater fra valget i Spanien 23. juli 2023

Det højreorienterede Partido Popular (PP) steg kraftigt siden sidste valg og fik 136 pladser. På den anden side gik det yderste højreparti – og det potentielle koalitionsparti til PP – Vox kraftigt tilbage og endte med 33 mandater. Det er en tilbagegang på 19 mandater fra sidste valg. Dermed har de to partier tilsammen ikke de 176 mandater, der kræves for et flertal.

Det socialistiske paritet PSOE og den siddende partileder, Pedro Sánchez, vandt 122 pladser. Det er en stigning på to pladser, på trods af at Pedro Sánchez blev tippet til nederlag før valget.

Den nydannede venstrefløjskoalition, Sumar, blev det tredjestørste med 32 pladser. De øvrige pladser, som er afgørende i de igangværende regeringsforhandlinger, gik hovedsageligt til catalanske og baskiske partier.

”Det nye valg har helt klart ændret det spanske formandskabs forventninger. Det skulle være et meget produktivt formandskab – det såkaldte 'gyldne formandskab' – med mange lovgivningsmæssige sager, som Spanien skulle færdiggøre inden valget til Europa-Parlamentet," siger Berta López Domènech, ekspert i europæisk politik ved tænketanken European Policy Centre i Bruxelles, og fortsætter:

"Forventningerne var også høje, fordi Pedro Sánchez og den spanske regering i de senere år har forsøgt at øge Spaniens profil i EU - i EU's politiske beslutningstagning - for at styrke Spaniens rolle i Bruxelles," tilføjer hun.

Det usikre valgresultat, hvor ingen fik et klart flertal, har nu bragt Spanien i en form for politisk limbo, hvor regeringsdannelsen sandsynligvis vil trække ud, og endnu et nyvalg ikke kan udelukkes. Spanien risikerer således at få en overgangsregering, der er optaget af nationale politikker og med begrænset tid til at fokusere på Bruxelles i det meste af formandskabet.

"Spørgsmålet er nu, om Spanien fuldt ud vil være i stand til at påtage sig rollen som leder og mægler for at finde konsensus mellem EU-landene om følsomme sager såsom skattereform, revisionen af det flerårige budget eller enheden omkring Ukraine, når al fokus er på hjemmebane," siger Berta López Domènech.

Godt forberedt

Samtidig nedtoner Berta López Domènech konsekvenserne af den interne spanske situation for EU. Hun tror trods alt, at Spanien vil være i stand til at komme videre med flere vigtige spørgsmål, såsom lovgivning om kunstig intelligens, migrationspagten og revisionen af reglerne for det europæiske elmarked, der skal forhandles til efteråret.

Spanien vil sandsynligvis ikke være i stand til at udnytte formandskabets politiske dimension fuldt ud til at styrke sin profil på europæisk plan.

Berta López Domènech

Det er til dels spørgsmål, hvor der er relativ enighed mellem den spanske højre- og venstrefløj. Desuden vil Pedro Sánchez' regering fortsætte som overgangsregering, indtil en ny regering er på plads, så de samme ministre med de samme prioriteter som før vil rejse til Bruxelles.

Men frem for alt vil lovgivningsarbejdet i Bruxelles fortsætte i sit eget gænge, som det gjorde under det svenske formandskab, hvor regeringen kun havde siddet i lidt over to måneder, da den overtog posten.

"Formandskabet er på forhånd velforberedt og ledet af embedsmænd, så det tekniske arbejde, der skulle udføres, vil blive udført alligevel," siger Berta López Domènech.

Læs også

Hun støttes af Ignacio Molina, EU-analytiker ved den spanske tænketank Elcano Royal Insitute.

"Hvis man ser på den politiske proces og det institutionelle ansvar for at have formandskabet for Rådet, tror jeg, at Spanien vil gøre et godt stykke arbejde. De har forberedt det i næsten to år," siger han.

Spanien kan trække på succeser

En succes, som Spanien allerede kan notere sig, var EU’s topmøde med Latinamerika i begyndelsen af juli. Mødet var det første i næsten et årti. Topmødet stod højt på Spaniens dagsorden som led i styrkelsen af Unionens åbne strategiske autonomi.

"At relancere partnerskabet med Latinamerika var en af Spaniens topprioriteter," siger Berta López Domènech fra European Policy Centre.

Da Pedro Sánchez' indledte formandskabet i Kiev 1. juli, sendte det også et vigtigt politisk budskab til Ukraine om EU's fortsatte støtte til landet.

Forpasset mulighed

Konsekvenserne på EU-plan af den indenrigspolitiske situation vil ifølge de to eksperter primært ramme Spanien selv.

Spaniens prioriteter under EU-formandskabet
  • Genindustrialisering af EU og sikring af strategisk autonomi
  • Fremme af den grønne omstilling
  • Fremme af større social og økonomisk retfærdighed
  • Styrkelse af den europæiske samhørighed

Kilde: Det spanske EU-formandskab

”Spanien vil sandsynligvis ikke være i stand til at udnytte formandskabets politiske dimension fuldt ud til at styrke sin profil på europæisk plan,” siger Berta López Domènech.

Det perspektiv støtter Ignacio Molina fra Elcano Royal Institute. Efter flere år med økonomisk krise, politisk uro og territorial ustabilitet med uafhængighedsbevægelser, især i Catalonien, var dette Spaniens gyldne mulighed for at vise, at landet var tilbage i fuld kraft på europæisk plan.

”Spanien er en stor medlemsstat, og alle disse økonomiske, territoriale og politiske problemer er overvundet. Nu er vi her og vil spille i samme liga som Frankrig og Tyskland ved at være et meget ambitiøst formandskab. Det var idéen. Det er tydeligt, at den idé er slået fejl,” siger Ignacio Molina og fortsætter:

”Endnu en gang påvirker og svækker indenrigspolitikken Spaniens indflydelse i Bruxelles. For hvis man skal udskrive nyvalg, er det umuligt at sige, at man ikke længere er et institutionelt ustabilt land, og så er man ikke det store og stærke medlemsland, man gerne ville være. Så valget har fuldstændig skadet denne ambition,” pointerer han.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pedro Sánchez

Premierminister, Spanien (Partido Socialista Obrero Español)

0:000:00