Set med menneskeretsbriller: Seks forudsætninger for en stærk EU-lov om virksomhedsansvar

Efter adskillige forsinkelser præsenterer EU-Kommissionen onsdag et forslag til en lov, der skal gøre virksomheder ansvarlige for menneskeretskrænkelser i værdikæden. Altinget har spurgt eksperter i menneskeret og erhverv, hvordan loven reelt kan gøre en forskel.

Med en ny lov vil EU-kommissionen forpligte virksomheder til at udvise nødvendig omhu over for menneskeretskrænkelser og miljøsvigt i deres værdikæder. Her vogter en indfødt fra Guajajara-stammen i Brasiliens Amazonjungle.
Med en ny lov vil EU-kommissionen forpligte virksomheder til at udvise nødvendig omhu over for menneskeretskrænkelser og miljøsvigt i deres værdikæder. Her vogter en indfødt fra Guajajara-stammen i Brasiliens Amazonjungle.Foto: Bruno Kelly/Ritzau Scanpix
Rasmus Raun Westh

Når EU-Kommissionen om få dage præsenterer en længe ventet lov om virksomhedsansvar, må loven ikke gå hen og blive en papirøvelse. I hvert fald ikke hvis man spørger folk, der arbejder med menneskerettigheder.

Hvis loven faktisk skal være i stand til at gøre en forskel for eksempelvis arbejdere i et udviklingsland for enden af værdikæden, skal den leve op til en række krav.

Hvilke krav? Det har Altinget talt med Gabrielle Holly og Sanne Borges, seniorrådgivere ved henholdsvis Institut for Menneskerettigheder og i Amnesty International, om.

0:000:00