V til S: Hvem skal betale for regeringens kuldsejlede EU-forhandlinger?

REPLIK: Niels Fuglsang (S) kritiserer Venstre for at stille spørgsmål til finansieringen af et større EU-budget. Det er socialdemokratisk spin og røgslør for fuld udblæsning, skriver Morten Løkkegaard (V).  

Af Morten Løkkegaard (V)
Medlem af Europa-Parlamentet

Den socialdemokratiske spinmaskine kører for fuld udblæsning i Niels Fuglsangs indlæg på Altinget den 15. juni.

Her benytter europaparlamentarikeren lejligheden til at puste sig op, fordi Venstre stiller et helt rimeligt krav om, at regeringen anviser, hvordan man vil finansiere regningen til et større EU-budget.

Spin og røgslør
Det var endda statsministeren selv, som startede med at stille spørgsmålene. Det skete i Folketingssalen under en spørgetime, hvor hun sagde:

”Skal vi sætte skatten op og bede danskerne om at betale mere i skat for at betale den her regning? Skal vi skære på velfærden? Skal vi med en af Europas allerhøjeste pensionsaldre bede danskerne om at arbejde endnu mere?”

Hendes spørgsmål var en sidste del af den tretrinsraket af spin og røgslør, som regeringen forsøgte at sende ud over forhandlingerne i Bruxelles, fordi statsministeren er på vej ind i et eklatant nederlag.

Først kom finansministeren uopfordret med et noget stærkt forvrænget regnskab, som viser, at Danmark skal betale op mod 7 milliarder kroner ekstra om året til EU-budgettet. I parentes bemærket bliver regningen næppe så stor.

Dernæst lod regeringen det sive, at man var på vej ned af træet og ville acceptere en højere regning fra Bruxelles. Og til sidst fik vi så opført statsministerens one-woman-show i Folketingssalen, hvor hun forsøgte at gøre andre partier ansvarlig for et kommende nederlag.

Stramt budget i danskernes interesse
For hun havde ganske vidst lovet danskerne noget andet. Et EU-budget på kun én procent af BNI og en god gang EU-bashing oven i hatten. Ind til videre må vi andre nøgtern konstatere, at forhandlingstaktikken er kuldsejlet og har efterladt Danmark isoleret i EU.

I Venstre er vi glødende EU-tilhængere. Vi lægger gerne stemmer til at sikre, at EU får et godt budget, hvor danske mærkesager bliver prioritet. Mere grøn omstilling. Bevillinger til grænse-kontrol. Mere forskning og et bedre indre marked.

Samtidig ønsker vi et stramt EU-budget. EU’s budget skal skabe mere for værdi for borgerne. Ikke udskrive større regninger til danskerne.

Så når regeringen gerne vil bruge flere penge på EU’s budget, så er det vel også rimeligt, at den selv svarer på de spørgsmål, som statsministeren stillede i Folketingssalen, om hvor pengene skal komme fra.

For faktum er, at Venstre ikke vil være med til kvit og frit at udskrive en regning, som senere bliver samlet op af røde skattestigninger eller forringet velfærd. Derfor har vi krævet et svar. Regeringen vil – kan vi så konstatere – ikke komme med det.

Kuldsejlet forhandlingstaktik
Derudover bliver der i indlægget spurgt til, om Venstre er villige til at ødelægge Danmarks forhandlingsposition i EU? Til det må jeg bare sige: Den del har statsministeren klaret helt alene.

Ved før budgetforhandlingerne at kalde EU’s forhandlingsoplæg for ”fuldstændig gak” og ved at kalde nogle af de debatter om EU’s fremtid, som foregår i Bruxelles mellem statslederne, for virkelighedsfjerne.

Undskyld mig. Men det er simpelthen uværdigt, at en dansk statsminister opfører sig som en nyslået DSU-formand, første gang hun ankommer til Bruxelles.

Så æren for de kuldsejlede forhandlinger og for at Danmark nu står isoleret – ja dem kan Mette Frederiksen og hendes regering helt selv tage æren for.

Venstre er et ansvarligt parti. I Danmark og i Europa. Når regeringen ønsker at udskrive en stor regning til danskerne, fordi EU-budgettet kommer til at stige, så er det mindste den kan gøre at anvise finansiering.

Forrige artikel Tænketanken Europa: Ekstra penge til EU-budget kan ses som en grøn og digital investering Tænketanken Europa: Ekstra penge til EU-budget kan ses som en grøn og digital investering Næste artikel Byggefagenes Samvirke: Social protokol i EU skal sikre danske interesser Byggefagenes Samvirke: Social protokol i EU skal sikre danske interesser