Skattedebat tog forskud på valgkamp

NYHED: Debatten om regeringens lettelse af skat på arbejde blev gentagelse på gentagelse af slagord, der tog forskud på en valgkamp.
Henrik Theil
Regeringens forslag om en skattelettelse blev vedtaget tirsdag med stemmerne fra Dansk Folkeparti og Ny Alliance. Det var forventet, og debatten om forslaget var i lyset af tidligere debatter om samme emne samt de fortsatte valgrygter på Christiansborg som forventet. Den var gentagelse på gentagelse.

Oppositionen med især Socialdemokraternes skatteordfører John Dyrby Paulsen i front fremhævede, at skattelettelsen var skæv med de største lettelser i toppen af indkomstskalaen.

Han spurgte, om det var i overensstemmelse med regeringens og især statsministerens opfattelse af social retfærdighed. Ligeledes undrede han sig over, at Dansk Folkeparti ikke levede op til tidligere udmeldinger om, at skattelettelser skulle ske i bunden.

Fra regeringspartierne lød meldingen, at Socialdemokraterne af hensyn til vælgerne manglede at melde klart ud, om de ville hæve skatterne, hvis de fik regeringsmagten, og dermed rulle skattelettelsen tilbage.

Over de to temaer foregik debatten i et par timer, uden at talerne oplevede klare svar fra hinanden, og dermed fik debatten mere karakter af en test af et par valgtemaer, der blev gentaget flere gange.

Hos De Radikale kunne skatteordfører Poul Erik Christensen meddele, at man ikke ville rulle forslaget tilbage, men det skal bruges som afsæt til en reel skattereform.

Mens Morten Homann fra SF fastholdt ligesom John Dyrby Paulsen, at skattelettelsen og finansieringen via energiafgifter betyder lavere dispositionsbeløb fremover for især pensionister.

Det blev ihærdigt afvist af både skatteminister Kristian Jensen (V) og den konservative skatteordfører Lars Barfoed, hvor sidstnævnte pegede på, at der ikke blev taget noget fra nogen, men at skattelettelser skulle være til glæde for alle.

0:000:00