Lissabon får begrænset betydning for landbruget

TRAKTAT: Lissabon-traktaten får ikke umiddelbart betydning for indholdet af landbrugspolitikken, men kun beslutningsprocessen, vurderer juraprofessor Jens Hartig Danielsen. Men effekten af det vil hurtigt kunne ses, mener Landbrug & Fødevarer.
Landbrugspolitikken ændres ikke markant af Lissabon-traktaten, vurderer juraprofessor Jens Hartig Danielsen.
Landbrugspolitikken ændres ikke markant af Lissabon-traktaten, vurderer juraprofessor Jens Hartig Danielsen.
Marie Dissing Sandahl

Det betyder, at Parlamentet får mulighed for at standse eller få gennemført ændringer i lovgivningsforslag fra Kommissionen, som ellers har støtte af et flertal i Rådet. På sigt er konsekvensen formentlig en mere europæisk landbrugspolitik. Landbrugspolitikken i EU er i dag stærkt præget af, at Rådet er låst af meget nationale positioner, for eksempel nogle landes indædte modstand mod reduktion af støtteordninger.

Jens Hartig Danielsen
Professor, Aarhus Universitet

1. december træder Lissabon-traktaten i kraft, og det betyder ændringer på en lang række områder. Men traktaten får ikke umiddelbart den store betydning for udmøntningen af landbrugspolitikken, vurderer professor i EU-ret Jens Hartig Danielsen fra Aarhus Universitet.

EU har i mange år haft en fælles traktatfæstet landbrugspolitik, og det er ikke indholdet af den, der forandres. Derimod ændres proceduren for, hvordan der skal lovgives om landbrugsspørgsmål, forklarer Jens Hartig Danielsen. Og det kan over tid få konsekvenser for området, vurderer han.

Hidtil har Rådet kunne træffe beslutninger med et kvalificeret flertal og kun en høring fra Parlamentet. I næste uge får Parlamentet medbestemmelse på landbrugspolitikken.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00