Bonnesen: Fødevarebranchen skal styres sikkert gennem Brexit-orkanens øje

DEBAT: Brexit kan ramme fødevarebranchen hårdt. Derfor skal det kommende Fødevareforlig 4 medvirke til at skabe gode og stabile rammer på fødevareområdet de kommende år, skriver Erling Bonnesen (V).

Af Erling Bonnesen (V)
Fødevareordfører

Et nyt fødevareforlig er på trapperne og dermed også overvejelser om, hvad sådan et forlig skal indeholde.

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at Venstre sigter mod et bredt forlig, som kan skabe gode og stabile rammer på fødevareområdet i de kommende år.

Den forestående skilsmisse mellem Storbritannien og EU trækker mørke skygger over branchen, og de fleste er bevidste om, at der venter store udfordringer ude i horisonten.

De britiske lande er en markant aftager af danske fødevarer som bacon, ost og smør, og analyser viser, at Brexit kan halvere dansk fødevareeksport til Storbritannien. Der er altså mange milliarder på spil, som kan tælles i rigtig mange danske arbejdspladser.

Vores fornemmeste opgave er at sikre den danske fødevareeksport, så vi sammen får styret fødevarebranchen gennem orkanens øje.

Det sker selvfølgelig til dels ved forhandlingsbordet i EU, hvor Danmark skal sikre mest mulig frihandel med Storbritannien, men også ved at det nye fødevareforlig skaber gunstige rammer for fødevarebranchen, så den står godt rustet til fremtiden.

Smiley-forlig
Det tabte kan og skal genvindes på andre markeder, og her er fødevarebranchen allerede i offensiven. Således er det nye forlig meget sigende blevet døbt et Smiley-forlig, fordi vi skal sørge for, at der bliver meget at smile af i fødevarebranchen de kommende år.

Danmark er en stor og stolt producent af fødevarer. Vi er internationalt anerkendt for at producere nogle af de bedste fødevarer i verden.

Med Fødevareforlig 3 skabte vi en mere fokuseret kontrol med færre basiskontroller og flere målrettede risikobaserede kontroller. Vi ville, sagt med andre ord, de brodne kar i branchen til livs.

Kvaliteten af vores fødevarer er en styrke for vores fødevareeksport. Vi skal værne om det kvalitetsstempel, så dansk eksport står endnu stærkere i fremtiden.

Langt de fleste virksomheder har en utrolig høj fødevaresikkerhed, og det mener jeg, at vi skal tilgodese. Kontrollen skal i endnu højere grad målrettes, så vi fanger de brodne kar, mens de mange ansvarlige fødevarevirksomheder, som overholder reglerne til punkt og prikke, skal belønnes med mere frihed.

Et kommende forlig skal sætte yderligere fokus på at målrette og forbedre fødevarekontrollen i Danmark, så der fortsat er meget at smile af i den danske fødevarebranche. 

Fleksibilitet
De danske fødevarevirksomheder varierer fra store mastodonter som Arla og Danish Crown til utallige små og mellemstore virksomheder. Den danske fødevarekontrol bør afspejle denne diversitet.

Kontrollen skal tilpasses virkeligheden i branchen, så der tages hensyn til størrelsen på virksomhederne. Slut med kasser og kategorier, som ikke passer til en virkelighed, hvor genanvendelse, digitalisering, egenproduktion, internethandel og meget mere kun vil accelerere yderligere i fremtiden.

Fleksibilitet skal være et nøgleord i fremtidens kontrolstrategi.

I Venstre håber vi, at et nyt forlig kan medvirke til at styrke samspillet mellem myndighederne og fødevarevirksomhederne. Fødevarekontrollen skal reflektere, at vi ønsker at give større frihedsgrader til branchen. Virksomheder, der kan dokumentere deres ansvarlighed, skal mødes med dialog og tillid.

Alt sammen så vi i sidste ende får skabt et stabilt fundament, der ruster fødevaresektoren til fremtiden.

Forrige artikel FødevareDanmark: Foghs nultolerance i fødevarekontrollen er på retræte FødevareDanmark: Foghs nultolerance i fødevarekontrollen er på retræte Næste artikel Dyrenes Beskyttelse: Halekupering er ren symptombehandling Dyrenes Beskyttelse: Halekupering er ren symptombehandling