Debat

Cannabis Danmark: Problemerne med forsøgsordningen kan løses nemt

DEBAT: Forsøgsordningen med cannabis mangler mål og lederskab, hvilket frustrerer patienter, læger og producenter. Men problemerne kan løses, skriver Cannabis Danmarks sekretariatsleder.

I 2017 åbnede VLAK-regeringen op for produktion af cannabis i Danmark. I dag bærer forsøgsordningen med cannabis præg af midlertidighed, mener Cannabis Danmark.
I 2017 åbnede VLAK-regeringen op for produktion af cannabis i Danmark. I dag bærer forsøgsordningen med cannabis præg af midlertidighed, mener Cannabis Danmark.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rikke Jakobsen
Sekretariatsleder, Cannabis Danmark

Forsøgsordningen med cannabis er ufuldstændig.

Selvom manglen på retning, mål og lederskab har skabt mange frustrationer hos patienter, læger og producenter, kan de mange, akutte problematikker løses relativt nemt, hvis man tager ja-hatten på.

Antallet af patienter i forsøgsordningen er halveret fra 1.200 i andet kvartal i 2019 til cirka 600 i tredje kvartal, viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

600 patienter er forsvundet ud på blandt andet det illegale marked, og det skyldes primært, at det eneste oliebaserede produkt forsvandt fra den ene dag til den anden, fordi det blev suspenderet i sommeren 2019.

Men siden dengang har vi ikke haft et lignende doseringsvenligt produkt til patienterne.

Som patient er man fløjtende ligeglad med processen og alle mellemregningerne. Det er resultatet, der tæller.

Rikke Jakobsen
Sekretariatsleder, Cannabis Danmark

Fik aldrig cannabisagentur
Forsøgsordningen bærer præg af midlertidighed.

Vi fik aldrig det samlende cannabisagentur, der står i den FN-konvention, som ligger til grund for forsøgsordningen – et agentur, som kun har fokus på forsøgsordningen.

I stedet for et samlet agentur fik Lægemiddelstyrelsen opgaven som den operationelle, midlertidige kraft bag forsøgsordningen.

Når Lægemiddelstyrelsen i dag oplyser, at de har fokus på området, er vi sikre på, at det er et ærligt svar i forhold til det arbejde, som de ellers udfører.

Med en forsøgsordning i en begrænset periode kan man dog ikke lægge samme ramme over ordningen, som Lægemiddelstyrelsen til dagligt benytter sig af på andre områder som for eksempel længden af sagsbehandlingstider for godkendelse af ansøgninger til produktion eller produkter.

Patienter er ligeglade med mellemregninger
Som et eksempel modtog den første danske virksomhed godkendelse i sensommeren 2019 på GMP, som er god fremstillingspraksis inden for lægemiddelindustrien. Et halvt år efter er der stadigvæk ikke et eneste danskproduceret produkt godkendt og tilgængeligt for patienterne.

Som patient er man fløjtende ligeglad med processen og alle mellemregningerne. Det er resultatet, der tæller, og uret for forsøgsordningens afslutning tikker.

Læs også

Et andet eksempel er den mangelfulde lægevejledning på retsinformation. Der har været højlydt kritik af manglende vejledninger i ordination fra lægernes side. Lægemiddelstyrelsen henviser til omkring 20 publicerede forskningslinks, men en læge har ikke tiden til at skøjte rundt i forskellige links.

Modsat har den australske pendant til Lægemiddelstyrelsen gjort forarbejdet ved at hive data ud af forskningsresultaterne og lavet pædagogiske vejledninger opdelt på lidelser, som gør det nemt for enhver læge at tilgå.

Bør munde ud i en permanent ordning
Hvorfor man ikke har prioriteret det samme i Danmark, er ligegyldigt for læger og patienter, for det skal bare fungere.

I stedet for at hænge os i alle problemerne, hvor de nævnte blot er et par stykker, skal vi have overordnede, sammenhængende løsninger på bordet, der rækker helt fra dyrkningen, forskningen og ordinationen til patienten. Det kræver retning, mål, lederskab og investeringer.

Lad evalueringen af forsøgsordningen munde ud i en god, målrettet 2.0-ordning, der sigter efter en permanent ordning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00