Heunicke vil indkalde til forhandlinger om medicinsk cannabis

CANNABIS: Der er ikke kommet ny viden ud af forsøgsordningen med medicinsk cannabis, og mange patienter er stadig henvist til det illegale marked. Det viser ny evaluering. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil indkalde til forhandlinger primo 2021.

Skal syge danskere fortsat kunne få udskrevet cannabisprodukter af deres praktiserende læge? Det skal politikerne tage stilling til efter nytår.

Nu skal fremtiden for den omdiskuterede forsøgsordning med medicinsk cannabis nemlig forhandles, bebuder sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i kølvandet på offentliggørelsen af en evaluering af ordningen mandag:

"Jeg vil primo 2021 indkalde Folketingets partier til forhandlinger, så vi forhåbentlig kan få landet en bred politisk aftale om de fremtidige rammer for forsøgsordningen med medicinsk cannabis," siger han ifølge en pressemeddelelse.

Politikerne skal tage stilling til, om forsøgsordningen skal forlænges eller gøres permanent, samt om der skal foretages justeringer. Ordningen udløber i 2021, og der blev ikke afsat penge til at videreføre den, da partierne bag den tidligere satspulje i november fordelte den såkaldte reserve.

Evaluering: Der mangler viden
Magnus Heunicke har tidligere udtalt sig positivt om muligheden for at videreføre ordningen.

"Det er vigtigt, at vi bruger viden fra evalueringen til at få skabt en sikker ordning for borgerne, såfremt forsøgsordningen videreføres," siger han i pressemeddelelsen fra Sundhedsministeriet. 

Netop viden er dog noget af det, som forskellige aktører savner, ifølge evalueringen.

Heraf fremgår det, at patientforeninger foreslår, at alle patienter, som får ordineret medicinsk cannabis, følges systematisk med henblik på at indsamle viden om dosis, positive effekter og bivirkninger. 

De lægefaglige selskaber finder overordnet set forsøgsordningen med medicinsk
cannabis problematisk, fordi det fortsat er usikkert, om de positive effekter kan opveje bivirkninger og komplikationer. Det har betydet, at nogle lægefaglige selskaber har frarådet sine medlemmer at ordinere medicinsk cannabis, idet evidensgrundlaget er spinkelt. 

Det stemmer overens med erfaringer beskrevet i en fælles rapport fra en række patientforeninger. Ifølge rapporten, som udkom i februar, oplever en lang række patienter, at lægen ikke vil udskrive medicinsk cannabis til dem af principielle årsager.

Forrige artikel Bredt flertal enige om milliardstort rygstød til dansk økonomi: Resten af de indfrosne feriepenge udbetales Bredt flertal enige om milliardstort rygstød til dansk økonomi: Resten af de indfrosne feriepenge udbetales Næste artikel Julekalender: 2020 var året, hvor Ole Wehlasts politiske drøm blev til virkelighed Julekalender: 2020 var året, hvor Ole Wehlasts politiske drøm blev til virkelighed
Vismand: Regeringens klima-politik er unødigt dyr

Vismand: Regeringens klima-politik er unødigt dyr

DEBAT: Regeringen har valgt at lave klima-aftaler sektor for sektor med fokus på tilskud og tekniske krav. Usikkerheden forbundet med den type klimapolitik gør den grønne omstilling unødigt dyr. Det kan løses simpelt: én aftale om højere afgifter på CO2-udledninger, der dækker alle sektorer, skriver Lars Gårn Hansen.