Dansk skepsis over nye EU-regler for økologi

REVISION: EU-Kommissionen vil fjerne en række undtagelser fra EU's regelsæt for økologisk produktion. Men det vil gøre det mindre attraktivt at omlægge til økologi, mener Landbrug & Fødevarer. Også Økologisk Landsforening er skeptiske.
EU-Kommissionens forslag til en revision af økologiforordningen blev modtaget af EU's Ministerråd mandag eftermiddag.
EU-Kommissionens forslag til en revision af økologiforordningen blev modtaget af EU's Ministerråd mandag eftermiddag.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Michael Hjøllund
BRUXELLES: Økologiske landmænd i EU skal dyrke deres grøntsager og opdrætte deres dyr under mere ensartede forhold.

Det mener EU-Kommissionen, der i sit udspil til en revision af EU's økologi-forordning, der præsenteres i Bruxelles tirsdag, vil luge ud i de talrige undtagelser fra de fælles regler, der findes på området.

Ifølge landbrugskommissær Dacian Ciolos er det nødvendigt at stramme op, fordi økologien er vokset betragteligt de seneste år.

"Vi har behov for en juridisk sikker ramme, der tager hensyn til den eksponentielle vækst i produktionen, vi har set de sidste år, frem for at se det som et nichemarked," siger han.

Ifølge EU-Kommissionen er markedet for økologiske produkter de seneste ti år firedoblet, så det i dag udgør over fem procent af EU's samlede landbrugsareal.

Sådan en mulighed vil være rigtig ærgerlig at fjerne, for det gør det lige tanden vanskeligere for nogen at lægge om til økologi.

Lars Holdensen
Seniorkonsulent i Landbrug & Fødevares økologiafdeling

Dacian Ciolos peger på, at der med den stigende efterspørgsel efter økologiske produkter også har indfundet sig et større incitament til at forsøge at snyde sig ind på markedet uden at leve op til EU's økologikrav.

Færre undtagelser skal samtidig sikre, at forbrugerne fortsat har tillid til, at de økologiske produkter rent faktisk lever op til deres navn.

Kritik fra landbruget
I Danmark er man dog ikke begejstret for EU-Kommissionens planer om at gå hårdt til de undtagelser, der i dag letter kravene til økologiske bedrifter i Unionen.

I Danmark betyder en af undtagelserne for eksempel, at økologer i 98 tilfælde i 2013 fik lettet omlægningen af jord sådan, at marker, der ikke tidligere er blevet tilført sprøjtemidler eller kunstgødning, kunne godtages som økologiske med tilbagevirkende kraft.

Netop den undtagelse ønsker EU-Kommissionen dog at afskaffe.

"Sådan en mulighed vil være rigtig ærgerlig at fjerne, for det gør det lige tanden vanskeligere for nogen at lægge om," siger Lars Holdensen, seniorkonsulent i Landbrug & Fødevarers økologiafdeling.

Når jord omlægges til økologi, skal det almindeligvis dyrkes økologisk i to år, inden produkterne fra marken kan sælges som økologiske.

Fokus på implementering
En andet eksempel på en undtagelse, som danske landmænd nyder godt af, er muligheden for at drive økologisk produktion sideløbende med den konventionelle.

Gennem den undtagelse kan en ikke-økologisk svinebonde eksempelvis få mulighed for at have en mindre produktion af økologiske planter ved siden af.

Frem for at rette kikkerten mod den slags ordninger mener Landbrug & Fødevarer, at EU-Kommissionen burde gå mere op i at sikre, at medlemslandene fortolker økologireglerne ens.

Her mener organisationen, at eksempelvis Danmark går for langt i implementeringen af en række regler.

ØL: Vi er forskellige
Ifølge Økologisk Landsforening er det en fejl at pege fingre af undtagelsesbestemmelserne. De er med til at sikre, at de lande, der endnu ikke er langt fremme med økologi, kan få deres produktion op af stå, lyder det.

Desuden er det et udtryk for, at Europas økologer står med meget forskellige udfordringer, mener fagpolitisk konsulent Sybille Kyed.

Hun peger på opstaldningen af kvæg som et eksempel. Det kræver en undtagelse, hvis man som økolog vil have lov til lade sine køer stå i en stald, hvor de står bundet det meste af dagen.

Mens den type stalde næsten er udfaset i Danmark og desuden forbudt fra 2020, er det et almindeligt syn i for eksempel Polen.

"Hvis de skal afvikle det, skal de bygge nye systemer, og det har de ikke altid mulighed for i den landbrugsøkonomi, de har. Derfor burde man i stedet se på, om der er nogen nye alternative muligheder for at forbedre dyrenes velfærd," siger Sybille Kyed.

Minister: En balancegang
I Danmark kæmper regeringen med at få fart på omlægningen til økologi, sådan at målet om en fordobling af det økologiske areal i 2020 kan nås. Som Altinget.dk tidligere har beskrevet, vil det først ske i 2037, hvis ikke tempoet skrues i vejret.

Ifølge fødevareminister Dan Jørgensen (S) bliver det en balancegang at få EU-Kommissionens udspil og den danske målsætning til at spille sammen.

"Vi skal sikre, at vi kan bevare den høje forbrugertillid. Derfor skal vi også se på, om alle de her undtagelser er nødvendige, og om de kan være med til at svække tilliden. På den anden side er det også klart, at vi har en ambition om at få mere økologi så hurtigt som muligt. Det skal vi selvfølgelig også tage hensyn til," siger han.

Ifølge det græske formandskab for EU's Ministerråd, der samler EU's medlemslande, vil arbejdet med Kommissionens forslag begynde snarest.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00