DF trækker Prehn i samråd om døde pattegrise: ”Vi kan ikke bare lade stå til”

Antallet af døde pattegrise ”må simpelthen bringes ned”, mener Pia Kjærsgaard (DF), der derfor har kaldt fødevareminister Rasmus Prehn (S) i samråd. Landbruget skal leve op til aftalerne, mener DF-ordføreren, der også vedkender sig sin egen del af ansvaret.  

"Tallene er jo helt vilde, og det må simpelthen bringes ned," mener dyrevelfærdsordfører Pia Kjærsgaard (DF) om antallet af døde pattegrise.
"Tallene er jo helt vilde, og det må simpelthen bringes ned," mener dyrevelfærdsordfører Pia Kjærsgaard (DF) om antallet af døde pattegrise.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Knap hver fjerde pattegris mister hvert år livet i de danske svinestalde, og det er så alvorligt, at der må handles med det samme.

Det mener Dansk Folkeparti, der derfor har kaldt fødevareminister Rasmus Prehn (S) i samråd.

Landbruget må også leve op til de krav, de får stillet. De har ikke overholdt en aftale, og det skal de altså.

Pia Kjærsgaard (DF)
Dyrevelfærdsordfører

”Jeg er opmærksom på, at landbruget har svære vilkår, men man må kunne regne med en gensidig aftale, og her bliver aftalen ikke overholdt. Tallene er jo helt vilde, og det må simpelthen bringes ned”, siger dyrevelfærdsordfører Pia Kjærsgaard til Altinget.

DF-ordførerens reaktion kommer efter, at nye tal fra forsknings- og udviklingsorganisationen Seges Innovation har vist, at 23,4 procent af pattegrise mister livet i de første dage efter fødslen.

Medregner man de dødfødte pattegrise, svarer det til, at cirka 10,7 millioner pattegrise dør hvert år – altså i gennemsnit 29.514 om dagen.

De 23,4 procent er ny rekord, og udviklingen fortsætter derfor med at gå stik imod daværende fødevareminister Dan Jørgensens (S) handlingsplan for svin i 2014, der skulle bringe dødeligheden ned på 16 procent.

”Jeg håber, at ministeren siger, at det ikke er tilladeligt. Landbruget må også leve op til de krav, de får stillet. De har ikke overholdt en aftale, og det skal de altså. I sidste ende er det ministerens ansvar, og derfor må han som minimum tage fat i landbrugets top og gøre det klart, hvor problematisk det her er,” siger Pia Kjærsgaard.

Læs også

Har også selv ansvar

Den tidligere DF-partiformand har ikke selv et bud på, hvad der helt konkret skal gøres. I første omgang vil hun afvente ministerens forklaring på samrådet, siger ordføreren.

Pia Kjærsgaard er dog heller ikke bleg for at vedkende, at hele Folketinget – og dermed også Dansk Folkeparti – har et ansvar for, at der ikke har været større fokus på den stigende pattegrisedødelighed.

”Det har vi helt klart, og det er også det ansvar, som jeg gerne vil påtage mig nu. Dyrevelfærd er absolut noget, der fortjener fokus, og der burde have været meget mere opmærksomhed på den her problemstilling - også fra vores side, det er helt sikkert,” siger hun og fortsætter:

Der burde have været meget mere opmærksomhed på den her problemstilling - også fra vores side, det er helt sikkert.

Pia Kjærsgaard (DF)
Dyrevelfærdsordfører

”Man kan undre sig over, at så stor en del af Folketinget har ladet stå til. Det er virkelig ærgerligt."

Hvordan tror du, at det kan være? Hvorfor er der ikke partier, der har sat mere politisk kapital ind på at få gjort noget ved det?

”Penge. Det tror jeg. Vi er som land afhængige af en stærk landbrugsproduktion, og det skal vi også være. Jeg kan heller ikke understrege nok, at jeg værdsætter vores landbrug. De har også barske vilkår, men det betyder ikke, at de ikke skal efterleve de aftaler, som der bliver indgået med dem,” siger DF-ordføreren.

Kjærsgaard ser det netop som det ”essentielle” i sagen om pattegrise, at løfterne fra 2014 ikke er blevet overholdt, afslutter hun:

”Laver man en aftale, er man forpligtet til at følge op på den. Ellers kommer landbruget til at møde en modstand, som jeg heller ikke kan forsvare. Jeg kan ikke forsvare, hvis de ikke lever op til en aftale," siger Pia Kjærsgaard.

Samrådsspørgsmålene kan læses i faktaboksen nedenfor. Samrådet er endnu ikke blevet programsat. 

Samrådsspørgsmål

Dansk Folkeparti har stillet følgende samrådsspørgsmål til fødevareminister Rasmus Prehn (S):  

  1. Hvad agter ministeren at foretage sig for at reducere antallet af smågrise, der dør i staldene i lyset af at der i 2020 døde 28.800 smågrise hver dag i danske stalde og det er flere end nogensinde før?
  2. Hvad vil ministeren gøre for dels at sikre, at der anvendes lokalbedøvelse af svin, der kastreres dels at sørge for at færre hangrise kastreres, idet bl.a. England, Spanien og Holland enten slet ikke eller kun i begrænset omfang anvender kastration af hangrise?
  3. 3. Mener ministeren at forbuddet mod rutinemæssig halekupering håndhæves, når 97,5 pct. af de slagtede grise er halekuperede og hvilke initiativer vil ministeren søsætte for at sikre at forbuddet mod rutinemæssig halekupering af grise rent faktisk håndhæves?

Kilde: Folketinget

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og for udvikling
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024