Diskriminering af Rigsfællesskabets madvarer

De færøske og grønlandske borgere, der lever i Danmark, er på grund af EU-regler blevet frataget retten til at importere og dermed spise den mad, som er del af deres tradition og identitet. De nordatlantiske medlemmer af Folketinget kræver ændringer.
Claus Iversen

Vi ønsker at at få et svar på, om fødevareministeren har tænkt sig at lovliggøre indførsel af grønlandske og færøske madvarer til Danmark, således at herboende grønlændere og færinger opnår samme adgang til deres nationale fødevarer, som de har, når de opholder sig i Grønland og på Færøerne.

Høgni Hoydal (TF)
Færøsk Folketingsmedlem
De nordatlantiske medlemmer vil have ministeren til at lovliggøre indførsel af grønlandske og færøske madvarer til Danmark , således at herboende grønlændere og færinger opnår samme adgang til deres nationale fødevarer, som når de opholder sig i Grønland og på Færøerne.

Tidligere var det ikke noget problem, men efter EU den 1. januar 2003 ændrede EU-reglerne for privates indførsel af mad fra tredjelande, er grønlændere og færinger blevet frataget retten til at importere og dermed spise den mad, som de er vant til fra hjemlandet.

"Vi ønsker at at få et svar på, om fødevareministeren har tænkt sig at lovliggøre indførsel af grønlandske og færøske madvarer til Danmark, således at herboende grønlændere og færinger opnår samme adgang til deres nationale fødevarer, som de har, når de opholder sig i Grønland og på Færøerne," siger det færøske medlem af Folketinget, republikaneren Høgni Hoydal.

Problemet er EUs veterinære regler, som gør det forbudt at importere kødet fra de dyr, der fanges og slagtes på Færøerne og i Grønland, til Danmark.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00