EL vil tredoble antallet af solceller

INTERVIEW: Mens energiministerens embedsmænd arbejder for at lukke "huller" i solcelleloven, kræver Enhedslisten energiaftalens loft over solceller ændret. Finansieringen kan komme fra landbruget, siger Per Clausen (EL).
Solenergi er ikke et nicheprodukt, og derfor skal ambitionerne på området skrues op, mener Per Clausen (EL)
Solenergi er ikke et nicheprodukt, og derfor skal ambitionerne på området skrues op, mener Per Clausen (EL)
Morten Øyen

Solceller er endelig blevet attraktivt. Og det bør støttes i stedet for igen og igen at blive begrænset af politikerne.

Det mener Enhedslisten, som vil have forligspartierne bag energiaftalen til at hæve det loft på 800 MW, aftalen sætter for udbygningen af solceller.

For bag alle historierne om "huller" i solcelleloven står tilbage, at udbygningen går så stærkt, at loftet for støtte til udbygning af solceller frem til 2020 kan blive nået meget snart. Måske allerede i år.

Når loftet nås, lukkes kassen i over for nye anlæg. Og det ønsker Enhedslisten ikke.

Fakta
Sagen kort

Inden solcelleloven blev vedtaget i december, kendte Klima- og Energiministeriet og minister Martin Lidegaard (R) til et "hul" i solcelleloven. Hullet gav mulighed for at koble solcelleanlæg sammen og dermed omgå lovens begrænsning på solcelleanlæg på 400 MW. Regeringen fik lukket for muligheden 20. marts. Siden har det vist sig, at det også er muligt at lave meget store anlæg på tage af erhvervsbygninger og landejendomme. Det "hul" forsøger ministeriets embedsmænd nu at få lukket.

"Hvis man mener, solenergi skal spille en rolle fremover, kan vi ikke stoppe udbygningen. Og det vil ske, hvis vi ikke ændrer på 800 MW-grænsen," siger klima- og energiordfører Per Clausen og fortsætter:

"Vi vil helt klart have, at grænsen rykkes. Og den skal rykkes markant. Når man tænker på, hvor langt udbygningen allerede er kommet nu, er det helt indlysende, at en fordobling eller tredobling virker som en meget beskeden og meget realistisk målsætning," siger Per Clausen.

Det er indlysende, at en fordobling eller tredobling af solenergien virker som en meget beskeden og meget realistisk målsætning.

Per Clausen (EL)
Klima- og energiordfører

Landbruget må betale
Energiaftale-partierne vil derfor blive præsenteret for ønsket på deres næste møde, hvor det seneste "hul" i solcelleaftalen i øvrigt skal vendes. Enhedslisten vil ikke modsætte sig at lukke "huller" i aftalen, men ser det som en helt oplagt mulighed for at få belyst, at den skepsis, der har været overfor, om solenergi vil kunne blive udbredt, har været overdrevet.

I stedet skal mulighederne i solenergien, som en vedvarende energikilde med folkelig opbakning, udnyttes.

"Det, vi har brug for nu, er at tage stilling til, om vi vil udnytte de muligheder, der er i solenergi frem mod 2020. Det, synes vi, man skal. Og det kan passende betyde, at vi skruer ned for omstillingen til biogas og biomasse, hvor de klimamæssige konsekvenser er mere tvivlsomme," siger Per Clausen.

Sol er ikke nicheproduktion
Han mener samtidig, at det er helt nødvendigt at se mere grundlæggende på solenergi-området, hvis ikke klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) og hans ministerium skal blive ved med at "lukke huller".

Solcelleaftalen fra november sidste år skulle begrænse den meget hurtige udbygning hos private. Senere viste det sig, at der var en mulighed for at koble store 400 kW solcelleanlæg sammen til store landbaserede solcelle-parker. Og senest har det vist sig at være muligt at lave meget store anlæg på tage af erhvervsbygninger og landejendomme.

"Det er blevet sådan, at fra vi har understøttet noget, det politiske flertal mener er en nicheproduktion, forsøger man nu at forhindre, at det vokser for meget. Men det er meget klart, at solenergi ikke er en nicheproduktion. Derfor har vi brug for at få set grundigt på området," siger Per Clausen.

Forligskredsen har endnu ikke fået en indkaldelse til mødet af ministeren, da ministeriets embedsmænd stadig er ved at analysere konsekvensen af det seneste "hul" i loven.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

0:000:00