Debat

Esben Lunde: Det bliver simplere at være fødevarevirksomhed

DEBAT: Efter stort ønske fra fødevarebranchen fjernes gebyrer på fødevarekontrollen. Det er endnu et bevis på, at regeringen står bag ét af vores vigtigste erhvervsområder, skriver fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Julie Arnfred Bojesen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Esben Lunde Larsen (V)
Miljø- og fødevareminister

5.300 virksomheder, der håndterer, opbevarer eller transporterer fødevarer, slipper fremover med en langt mindre regning, når fødevarekontrollen har været på besøg. Det er et af resultaterne af den erhvervs- og iværksætterpakke, som regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre netop har forhandlet på plads.

Det er en god nyhed for både små og store fødevarevirksomheder. Hidtil har det kostet et grundgebyr på cirka 450 kroner plus cirka 700 kroner per påbegyndt kvarter, når fødevarekontrollen var på besøg. Det er en nødvendig kontrol, der understøtter den høje danske fødevaresikkerhed, som har gjort Danmark verdenskendt.

Den vil vi fra politisk side ikke gå på kompromis med, og det er jeg sikker på, at virksomhederne heller ikke ønsker. Men der er ingen tvivl om, at gebyrerne har kunnet mærkes i især de mindre virksomheder.

Jeg ved, at der har været et stort ønske i fødevarebranchen om at få gjort noget ved disse gebyrer for især de mindre virksomheder, og regeringen og aftaleparterne har lyttet til dette ønske.

Det skal være simplere at være fødevarevirksomhed, og det bliver det nu med denne fjernelse af en administrativ og økonomisk byrde.

Esben Lunde Larsen (V)
Miljø- og Fødevareminister

Nu fjerner vi helt det gebyr for blandt andre transportvirksomheder, lagre og producenter af emballage for i alt 36 millioner kroner om året. Det skal være simplere at være fødevarevirksomhed, og det bliver det nu med denne fjernelse af en administrativ og økonomisk byrde.

En række andre typer kontroller som kampagnekontrol og kødkontrol vil fortsat være underlagt et gebyr, ligesom vi heller ikke kan komme uden om minimumstaksterne fastsat i EU’s kontrolforordning for enkelte typer kontrol i engrosvirksomheder.

Med den lille fodnote nævnt er summen af den nye erhvervspakke stadig klart positiv for fødevarevirksomhederne og endnu et bevis på, at regeringen står bag ét af vores vigtigste erhvervsområder. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

0:000:00