Dan Jørgensen bliver EU’s energi- og boligkommissær
Ursula von der Leyen lægger ansvaret for den europæiske energipolitik i hænderne på en dansk EU-kommissær de næste fem år. Desuden skal han tage sig af de voksende boligproblemer i Europa.
Rikke Albrechtsen
EU-redaktørThomas Lauritzen
Europa-analytikerKirstine Erika Crenzien
JournalistBRUXELLES: Den danske regering har arbejdet på det i månedsvis. Nu har kommissionsformand Ursula von der Leyen kvitteret.
Som flere kilder havde bekræftet over for Altinget, får Dan Jørgensen (S) posten som EU’s næste energikommissær.
Det fortæller kommissionsformanden på et pressemøde, hvor hun afslører sin nye EU-Kommission.
Hans job bliver at få energipriserne ned, få mere vedvarende energi og gøre Europa mindre afhængig af energi fra andre steder, lyder jobbeskrivelsen.
“Dan Jørgensen har været en fremragende energiminister med bred erfaring og politiske egenskaber. Han var meget overbevisende i sin præsentation og har et godt ry. Så der er meget, der taler for ham som energikommissær," siger von der Leyen.
"Han har også erfaring fra energikrisen i forhold til, hvor vigtigt det er at bygge en energiunion, der både respekterer medlemslandene og deres ret til at vælge deres egne energikilder, men som samtidig arbejder hen mod frigørelse fra fossile brændstoffer," understreger kommissionsformanden.
Helt ny kommissærtitel
Samtidig får Dan Jørgensen også rollen som kommissær med ansvar for boliger. Det er en ny post, som von der Leyen varslede, da hun i sommer fremlagde sine politiske planer for de næste fem år.
Det har været et hedt ønske fra særligt de europæiske socialdemokrater at få EU til at gå ind i de voksende problemer med boligmangel og stigende huspriser. Derfor ender posten også hos en socialdemokrat.
Som Altinget tidligere har skrevet, er den danske regering fra starten gået efter jobbet som energikommissær til Dan Jørgensen.
Det bliver en central post i den nye EU-Kommission, som kommer til at fokusere meget på industriel udvikling, konkurrencedygtighed og energimæssig uafhængighed.
Samtidig vil udnævnelsen blive set som et politisk signal, når Ursula von der Leyen lægger ansvaret for energipolitik hos et land som Danmark, der fokuserer stærkt på grøn omstilling og vedvarende energi.
På regeringens vegne kvitterer europaminister Marie Bjerre (V) for den nye post.
"Vi kan være stolte og rigtig glade i Danmark for udnævnelsen af Dan Jørgensen til energi- og boligkommissær. Det er en stor og afgørende post at have fået, for vi står i en svær tid i Europa, og energi spiller en nøglerolle i mange af de udfordringer, vi står overfor. Det handler om vores konkurrenceevne, om klimaet og om vores sikkerhed," siger ministeren.
Tager klimaambassadør med
Med sig til Bruxelles tager Dan Jørgensen den erfarne diplomat og nu tidligere klimaambassadør, Tomas Anker Christensen. Han skal assistere den kommende kommissær med forberedelserne til den høring, som han og de øvrige kommissærkandidater nu skal igennem i Europa-Parlamentet, før den nye EU-Kommission kan tage fat på arbejdet for de næste fem år.
Efterfølgende skal Tomas Anker Christensen være medlem af Dan Jørgensens kabinet, der udgøres af kommissærens nærmeste kreds af rådgivere.
Nyheden om energiposten til Danmark vækker glæde hos SF's Kira Marie Peter-Hansen.
"Det er fantastisk, at Dan Jørgensen skal stå i spidsen for at omstille EU til en grøn energiunion. Det er noget, min gruppe har skubbet på for i mange år, og jeg glæder mig virkelig til at arbejde sammen med ham," siger partiets delegationsleder i Europa-Parlamentet.
Også Dansk Industri kipper med flaget.
"Det er fremragende med en dansker på den post. Det har vi heldigvis også gode erfaringer med. Europas fremtid skal være grøn, og lige nu går det altså en smule langsomt med at få realiseret de politiske ambitioner. Dan Jørgensen kender danske virksomheder, og ved hvad de kan i forhold til at løse mange af de energiudfordringer, der findes," siger vicedirektør hos DI Troels Ranis.
Enhedslistens Per Clausen hæfter sig ved, at den kommende danske EU-kommissær tager et skridt ned ad den interne rangstige i Bruxelles i forhold til Margrethe Vestager, der i dag er ledende næstformand.
"Sammenligner man med den position, Vestager havde, er det klart, at der kommer til at være mindre dansk indflydelse i den nye EU-Kommission. Samtidigt håber jeg dog, at Dan kan være med til at skubbe tilbage på højrefløjens forsøg på helt at skrinlægge en progressiv klimapolitik, for det er der behov for," lyder det fra Enhedslistens EU-parlamentariker.