Alternativist: Fødevarepolitik er klimapolitik

DEBAT: Landbruget har forgiftet vores drikkevand, slået bier ihjel og mishandlet dyr i hobetal, mener Theresa Scavenius. Det er, som om flere har glemt, at vi kun overlever på grund af eksistensen af et tyndt lag fernis: atmosfæren.

Af Theresa Scavenius
Ph.d., lektor på Aalborg Universitet og folketingskandidat for Alternativet

Kun seks procent af vælgerne vil lade fødevarepolitikken være afgørende for, hvor de sætter deres kryds til det kommende valg, mens størstedelen af vælgerne betragter miljøpolitik, klimapolitik og sundhedspolitik som de vigtigste emner.

Det kan undre, men måske er der en dybere forklaring; nemlig den, at de fire områder traditionelt ikke er blevet betragtet som en sammenhængende størrelse. På trods af at de er uløseligt forbundne.

Vi lever i en underlig ’post-biologisk’ tidsalder, hvor mennesket forsøger at hæve sig over det faktum, at vi er biologiske væsner, som er afhængige af et balanceret økosystem og en stratosfære. Det er heldigvis blevet nemmere at tale om klimaforandringerne, men klimaforandringer er kun én ud af de ni ’planetære begrænsninger’, som forskerne har identificeret som de mest alvorlige udfordringer for fremtidens biologiske liv på jorden. Nogle af de andre problemer er kemisk forurening og tab af biodiversitet.

Landbruget synder
Landbruget er en af de store syndere her. Det har forgiftet vores drikkevand med sprøjtegift. Det har slået bier ihjel og udryddet hundredvis af sommerfugle og fuglearter, og det har givet os sundhedsmæssige problemer såsom kognitiv svækkelse af fostre og babyer, hormonforstyrrelser og kræft, som det fremgik under EU’s diskussion af forlængelse af ukrudtsmidlet Round-up sidste år. Det mishandler hvert år milliarder af dyr i en industri, der er gået så meget over gevind, at vi i dag kan risikere at dø af en simpel betændelse på grund af penicillinresistens.

Senest fik vi en landbrugspakke, hvor man tillod sprøjtning tættere på vandløb – vel vidende at det kunne skabe øget vandforurening og miljømæssige problemer. Hårdt presset gav miljøministeren sig for nylig og skærpede reglerne, som dog først træder i kraft fra 2023, hvis kommunerne og landbruget ikke selv har fundet en løsning.

Hvorfor bliver landbrugenes pengepung prioriteret over vores børns kognitive evner og vores sundhed generelt? Det er, som om vi lever i en tid, hvor flere og flere har glemt, at vi er biologiske væsner, som er lavet af det samme som bierne, insekterne og ukrudtet. Og som i et kosmisk perspektiv er et helt unikt fænomen, der kun overlever på grund af eksistensen af en  tynd fernis, der hedder atmosfæren.

Vagt i gevær
Så det er ikke et urealistisk eller et crazy projekt at kræve, at vores landbrug skal være 100 procent økologisk. Det er derimod det mest seriøse politiske program, der tager ansvar hele vejen rundt: for folkesundheden, for miljøet, for naturen, for dyrene, for klimaet. 

Sandheden er nemlig, at vi i Danmark i dag laver lovgivning, som om mennesket ikke var et biologisk væsen, hvis væv og neuroner bliver påvirket på samme måder, som ukrudt, insekter og bier bliver påvirket af sprøjtegift.

Vi skal ikke acceptere, at vores moralske og biologiske kompas bliver os frarøvet. At vi i angsten for at erkende vores egne fejl og utilstrækkeligheder undlader at råbe vagt i gevær og blot snakker klimapolitik, fordi den går hånd i hånd med miljøpolitik, sundhedspolitik og fødevarepolitik. 

Derfor skal vi kræve, at vores politikere ikke taler om befolkningens ve og vel uden samtidig at tage ansvar for, at insekterne forsvinder; at vores grundvand er blevet forurenet; at vi udvikler resistens på grund af det massive penicillinforbrug i landbruget, og at der dør over 500 mennesker hvert år alene i København på grund af luftforurening. For nu bare at nævne nogle af konsekvenserne af den hidtil førte politik.

Forrige artikel Food Nation: Vi skal styrke fortællingen om Danmark som fødevarenation Food Nation: Vi skal styrke fortællingen om Danmark som fødevarenation Næste artikel Frej: Fødevarepolitik handler om mere end mad Frej: Fødevarepolitik handler om mere end mad
  • Anmeld

    Poul Vejby-Sørensen

    Alternative facts

    Hvordan kan skribenten som "klimaforsker" nævne en stribe af usandheder og så undlade at nævne en helt central sandhed: Nemlig at økologisk mad udleder 50-70% mere CO2 end konventionel mad.

    Det er meget alternativt.

  • Anmeld

    Allan Christensen · Kemiingeniør

    Økologi og pesticider

    Det er en ulykke af dimensioner om pesticider, syntetiske kemikalier og anden traditionel udviklet ny teknologi ikke har bidraget til et økologisk mindre uansvarligt landbrug - og til at vi på så kort tid har kunnet få så megen velfærd, pædagogik, miljøteknologi og social retfærdighed med så uventet få ødelæggende konsekvenser for bierne, sommerfuglene, den øvrige natur, folkesundheden, dyrevelfærden, klimaet, denne verdens fattigste mennesker samt ikke mindst vore efterkommere og den fremtid vi stiller dem i udsigt.