Kommentar af 
Rolf Kjærgaard

Hvis Danmark skal beholde førerskab på fødevarer, kræver det massive investeringer

Hvis Danmark formår at investere i mere højværdiproduktion og nye, klimaneutrale og skalerbare fødevareteknologier, er der al mulig grund til, at fødevarer vedbliver med at være en dansk styrkeposition i fremtiden, skriver Rolf Kjærgaard.

Alene det at du kan høste 10-20-30 gange om året i et vertikalt landbrug, i modsætning til en gang på den åbne mark, betyder, at mulighederne for at eksperimentere og optimere er helt anderledes, skriver Rolf Kjærgaard.
Alene det at du kan høste 10-20-30 gange om året i et vertikalt landbrug, i modsætning til en gang på den åbne mark, betyder, at mulighederne for at eksperimentere og optimere er helt anderledes, skriver Rolf Kjærgaard.Foto: Tom Little/Reuters/Ritzau Scanpix
Rolf Kjærgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark er en fødevarenation. Det er en stærk fortælling om landets historie og erhvervsliv, og der er meget til at bakke fortællingen op. Fødevareklyngen står for knap en fjerdedel af den samlede vareeksport.

Men fødevareindustrien er ligesom alle andre industrier under forandring. Presset af krav om færre drivhusgasudledninger og udsat for nye teknologier, som har potentiale til at revolutionere måden at producere på.

Skal Danmark fortsætte med at være en førende fødevarenation, er det afgørende at gribe de nye muligheder, som handler om forædling og nye måder at lave volumenproduktion på.

Industrialiseringen og andelsbevægelsen har været kolossale drivkræfter for dansk landbrug og fødevareproduktion. Målrettet effektivisering og den generelle strukturudvikling har betydet, at arbejdsproduktiviteten i dansk landbrug i dag er 25 gange højere end i 1950.

Og andelsmodellens fælles ejerskab har undervejs sørget for at løfte de mange investeringer i vigtig produktionsstruktur, som vi blandt andet ser i mejerier, slagterier og fodercentraler rundt om i landet.

Fremover skal der også investeres massivt. Men i modsætning til tidligere er investeringer i at få endnu mere mælk eller endnu mere kød ud af de samme produktionsdyr ikke længere nok.

Helt nye måder at lave mælke- og kødprotein til konsum er undervejs. Og det bliver i stor skala og med produktionsteknologi, som lader sig skalere helt anderledes, end vi har set det tidligere i landbruget.

Som den amerikanske tænketank, ReThinx, taler om, er der udsigt til, at "koen bliver disrupted", når der ikke længere er samme behov for opdræt og malkning for at skabe kød og mælk i store mængder. I stedet kommer meget til at foregå på store tankanlæg ved brug af fermenteringsteknologi.

Fald i svineproduktionen og lukningen af slagterier ser vi allerede. Nogle hævder, at hvis blot rammevilkårene kan forbedres og afregningspriserne hæves, vil denne udvikling vende af sig selv. Jeg vil dog ikke sætte mine penge på det.

Alternativerne til at opdrætte dyr er allerede på vej

Rolf Kjærgaard

Fortsatte effektiviseringer giver bestemt mening, men fremtiden står for alvor i nye teknologiers tegn. Både fordi landbruget har brug for nye teknologier til at nedbringe sektorens andel af drivhusgasudledninger, som bliver ved med at stige, eftersom mange andre industriers udledninger falder hurtigere.

Og fordi teknologier som alternative proteiner lavet ved fermentering og vertical farming er i kraftig fremgang.

Ser vi bare på perspektiverne i at bruge fermentering, hvor mikroorganismer bliver sat i arbejde for at forarbejde råvarer, er de gevaldig store for Danmark.

Fermentering er nemlig i forvejen en dansk kernekompetence. En stor del af Danmarks BNP kan faktisk spores tilbage til en fermenteringsproces, når vi går helt til kernen i, hvordan mange lægemidler, fødevarer og materialer i realiteten bliver til. Og ser vi på virksomheder som Novo Nordisk, Novozymes og Carlsberg er det da også til at få øje på.

Men der er røster, som siger, at alternative produktionsformer for fødevarer nok i virkeligheden er en “hype”. Påstanden kommer blandt andet fra betragtere af kursudviklingen for nogle af de virksomheder, som er dukket op på det globale marked i de senere år med alternativer til kød.

Amerikanske Beyond Meat, der laver plantebaserede burgere, er for eksempel faldet omkring 90 procent i værdi siden toppen.

At der er sået tvivl om den samlede sundhedseffekt af deres madprodukter, fordi de ofte er meget forarbejdede, har helt sikkert fået både omsætningen og aktieprisen til at falde.

Men når analytikere i dag siger, at hovedforklaringen er, at "forbrugerne er gået tilbage til kød som et billigere alternativ", er det jo kun sandt, fordi mange af de negative effekter for klima og miljø ved traditionel kødproduktion stadig ikke er afspejlet i forbrugerpriserne.

Læs også

For de nye, alternative fødevareproduktioner afventer vi derfor med spænding, hvordan en CO2-afgift for landbruget bliver udformet.

Franske Gourmey skaber også allerede foie gras lavet på tankanlæg, og på samme måde kan du i dag gå ind på restauranten The Chicken i Tel Aviv og bestille et stykke kyllingekød kultiveret på tank. Her er der tale om kødceller, som er blevet industrielt opformeret. Alternativerne til at opdrætte dyr er altså allerede på vej.

Teknologiernes natur betyder desuden, at mængderne vil blive større og priserne vil falde, så konkurrencen til koen, som vi kender den, vil blot tage til i styrke, nærmest uanset politiske beslutninger.

Det samme gælder vertikale landbrug, vertical farming, hvor grøntsager og frugter vokser i store produktionshaller, i flere etager, under LED-lys og i lukkede kredsløb, så vandforbruget for eksempel kan reduceres til en tyvendedel.

Selvom vi også har set kursfald og konkurser her, skal det vise sig at være bump på vejen. Forskning og udvikling gør, at også produktiviteten for disse teknologier vil udvikle sig hastigt.

Alene det forhold, at du kan høste 10-20-30 gange om året i et vertikalt landbrug, i modsætning til en gang på den åbne mark, betyder, at mulighederne for at eksperimentere og optimere er helt anderledes.

Konkurrencen til koen, som vi kender den, vil blot tage til i styrke, nærmest uanset politiske beslutninger

Rolf Kjærgaard

Alt det kalder på, at vi tænker nøje over, hvordan vi griber de nye muligheder og bringer dansk fødevareproduktion ind i fremtiden. To investeringsspor er i mine øjne værd at gå ad.

Det ene handler om fortsat forædling. Tankevækkende er det ihverfald, at kiloprisen på en spansk sortfodsskinke er op til 20 gange højere end for den traditionelle skinke i supermarkedets køledisk.

For den landbrugsproduktion, som fortsat skal ske på mark og i stald, er der derfor al mulig grund til at udvikle endnu flere højværdiprodukter. Som vi ser det med danske lufttørrede skinker, naturmælk og quinoa, der koster mere at producere, men hvor der skal vise sig større betalingslyst hos forbrugerne.

Så har producenterne også bedre økonomi til at betale de omkostninger og CO2-afgifter, der følger med en fortsat landbrugsproduktion.

Det andet spor handler om teknologi og helt nye produktionsformer. Større satsninger på forskning og udvikling. Mere risikovillig kapital. Flere virksomheder og iværksættere, der kaster sig ud i nye produktionsløsninger.

Så Danmark kan være med helt i front på områder som alternativ proteinproduktion og vertikale landbrug, der er med til at bane vejen til en bæredygtig fødevareproduktion i Verden.

Og det har vi virkelig brug for, når vi over de næste 30 år bliver op mod et par milliarder flere mennesker på kloden, og vi allerede bruger klodens ressourcer 1,5 gange hvert år.

Lad os derfor udnytte den unikke historie, Danmark har med landbrug og fødevareproduktion, som afsæt for at at investere i mere højværdiproduktion og nye, klimaneutrale og skalerbare fødevareteknologier. Så er der al mulig grund til optimisme for, at fødevarer vedbliver at være en dansk styrkeposition i fremtiden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rolf Kjærgaard

Bestyrelsesleder, Invest for Impact Denmmark, fhv. adm. direktør, Vækstfonden, bestyrelsesmedlem, Copenhagen Fintech, strategisk rådgiver, Jolt Capital, Antler, North Ventures, ambassadør, Fonden for Entreprenørskab
cand.polit. (Københavns Uni. 1996), Graduate Studies (University of California, Berkeley 1994)

0:000:00