Fugleinfluenza banker på døren

NYHED: Den farlige fugleinfluenza af typen H5N1 er konstateret i Nordtyskland, 60 km fra den danske grænse. EU kalder til krisemøde, og Fødevarestyrelsen i Danmark opfordrer til at holde fjerkræ indendørs. Myndighederne understreger dog samtidig, at risikovurderingen for en pandemi er uændret.
Lars Igum Rasmussen
Fakta
Fakta og myter om fugleinfluenza:

Ønsker man at vide mere om fugleinfluenza og risikoen for smitte til dyr og mennesker holder Dansk Virologisk Selskab under overskriften 'fakta og myter' en konference om temaet fredag den 24. februar. Læs mere her


Kilde: Dansk Virologisk Selskab
Tirsdag kom det frem, at der er fundet den frygtede og farlige H5N1-virus i to svaner på den tyske ø Rügen - blot 60 km fra den danske grænse. En ø som mange svaner benytter som opholdssted på vejen til Danmark.

Virussen er de seneste uger konstateret hos svaner i Østrig, Rumænien og hos fugle i Grækenland, Italien, Kroatien, Bulgarien og Tyrkiet.

Krisemøde i EU
EU er verdens tredjestørste eksportør af fjerkræ, og det, at fugleinfluenzaen nu har bevæget sig ind over EU's grænser, har fået EU til onsdag at indkalde til hastemøde om fugleinfluenza i Bruxelles.

Her vil EU's sundheds- og veterinæreksperter i et par dage diskutere, hvordan man bedst griber det grænseoverskridende problem an.

Dokumentation
Sundhedsstyrelsen stiller spørgsmål om fugleinfluenza og svarer selv:

Hvordan spredes fugleinfluenza blandt fugle?

Fugleinfluenza smitter via udånding og afføring. For fugleinfluenza blandt fugle gælder, at den er meget smitsom, og at de, der smittes, har betydelig risiko for alvorlig sygdom og død.

Hvordan spredes smitten til mennesker?

For fugleinfluenza blandt mennesker gælder, at den ikke smitter mellem mennesker, og at den åbenbart kun meget, meget vanskeligt smitter mellem dyr og mennesker. Det, vi ved fra primært Asien, er, at de mennesker, der er smittet, lever meget, meget tæt med deres fjerkræ. Bogstavelig talt lever mange af dem under samme tag, og når 170 mennesker, vi kender til, er smittet, og der er millioner af stykker fjerkræ omkring dem, må det tages som udtryk for, at smitten ikke har let ved at brede sig fra fugl til menneske.

Er fugleinfluenza farlig for mennesker?

Nej, men en god regel er: Ser man et sygt dyr, skal man ikke røre ved det. Det gælder flagermus, det gælder katte – og det gælder også fugle. Og en anden grundregel er, at spiser man fjerkræ og æg, skal man gennemstege/hårdkoge. Det er først og fremmest for at undgå salmonella, men det vil også beskytte mod virusinfektioner.

Kan sygdommen mutere, så den smitter fra menneske til menneske?

Det gør influenzavirus ofte. Hvorvidt H5N1 blandt fugle vil mutere, så den kan smitte fra menneske til menneske, ved vi ikke. Tidligere har vi set, at andre fugleinfluenzavira har spredt sig til grise og derfra til mennesker.

Kan man spise æg?

Ja, men følg de almindelige råd og brug enten hårdkogte eller pasteuriserede æg.

Kan man røre ved fugle?

Det skal man aldrig gøre – heller ikke nu.

Kan man fodre fugle?

Ja

Kan man blive vaccineret mod fugleinfluenza?

Staten har bestilt for en million kroner doser af H5N1-vaccine til mennesker. Den skal bruges til de mennesker, der i erhvervsøjemed skal hente de mistænkte døde fugle, slå fjerkræhold ned, hvis der er konstateret smitte etc.

Hvor høj er risikoen for en pandemi?

Det kan vi ikke svare på, men det, at der er fugleinfluenza nær Danmark eller måske i Danmark ændrer intet på risikovurderingen. Kilde: Sundhedsstyrelsen


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00