Debat

Liberalisering af landbrugsloven er en lappeløsning

DEBAT: Landbruget har brug for mere kapital, men regeringen går for vidt med sit forslag til liberalisering af landbrugsloven. LandboUngdom frygter, at liberaliseringen vil få selvejet til at uddø, skriver formanden for foreningen, Svend Nygaard.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Svend Nygaard
Formand for LandboUngdom

I løbet af denne uge får politikerne på Christiansborg udkastet til lovteksten om liberalisering af landbrugsloven. Men er denne voldsomme liberalisering virkelig nødvendig, og vil den ikke komme til at skade vores landbrugserhverv mere, end den vil gavne?

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) og resten af regeringen mener, at ved liberaliseringen af landbrugsloven vil der være større mulighed for meget store og effektive landbrugsbedrifter i Danmark, der tilmed er mere miljøvenlige.

LandboUngdom er enig i, at vi skal være effektive. Men skal man nødvendigvis have en meget stor bedrift for at være effektiv? Derudover konkluderer rapporten fra FN's internationale klimapanel IPCC, at de mindre landbrug er mere miljøvenlige end større landbrug. Vil de mindre, men mere miljøvenlige landbrug, ikke lide en stille død ved denne liberalisering?

Bevar selvejet
Vi i LandboUngdom kan ikke forstå, hvorfor det er, at regeringen vil give den fulde beslutningsmagt over landbrugserhvervene til investeringsselskaberne. Det må trods alt være landmændene, der har den bedste føling med bedriften og derved også de bedste forudsætninger for at kunne træffe de nødvendige beslutninger på bedriften.

Vi i LandboUngdom kan ikke forstå, hvorfor det er, at regeringen vil give den fulde beslutningsmagt over landbrugserhvervene til investeringsselskaberne.

Svend Nygaard
Formand, LandboUngdom

Landbrugsloven, som den er i dag, giver en fin mulighed for, at investeringsselskaberne kan indskyde kapital i landbrugserhvervet uden at tage beslutningsmagten fra den enkelte landmand. Det er AP Pension et lysende eksempel på. De har allerede købt fem ejendomme, som de forpagter ud til landmænd.

Aftalen med AP Pension løber i ti år, hvorefter landmanden har mulighed for at købe ejendommen. Med den liberalisering, som Henrik Sass Larsen (S) lægger op til, frygter LandboUngdom, at det ikke vil komme til at ske. For som Henrik Sass Larsen (S) sagde i april, så er det ”et historisk skifte i landbruget, så selvejet forsvinder”.

Øg indtjeningsmulighederne
Der er mange unge mennesker i Danmark, som gerne vil drive landbrug, og de har evnerne til at drive disse bedrifter. Vi har i Danmark rigtig gode uddannelsesmuligheder inden for landbrug. De unge lærer blandt andet at lægge en strategi for deres bedrift samt risikostyring, visioner med mere, hvilket gør dem i stand til at drive moderne bedrifter.

Desuden har mange unge landmænd, som er etableret i landbruget, oprettet såkaldte ”gårdråd”, der agerer meget professionelt over for bedriftens forretningsdel. Dette er med til at gøre de enkelte bedrifter meget professionelle og effektive.

Det er nødvendigt, at landbruget får tilført mere kapital. Dette kan gøres ved for eksempel at kigge på de indtjeningsmuligheder, der er for landbruget. Men vi behøver ikke at liberalisere landbrugsloven i den grad, som regeringen har lagt op til.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00