Debat

Politikerne må sikre befolkningen GMO-fri mad

DEBAT: Politikerne må sikre, at danskerne ikke risikerer at spise GMO-produkter, mener NOAH. De frygter, at en afstemning på torsdag i Europa-Parlamentet vil skade danskernes fødevaresikkerhed.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Inge Ambus,
NOAH's Landbrugs- og Fødevaregruppe

NOAH mener, at vores egne politikere nu må tage de nødvendige skridt til at sikre den danske befolkning de GMO-fri afgrøder og fødevarer, som et overvældende flertal af befolkningen ønsker.

Det kan politikerne gøre ved at forbedre forholdene for økologisk jordbrug, som er inde i en rivende udvikling, og ved at sikre, at der ikke gives nogen dyrkningstilladelse til GMO-afgrøder i Danmark, før langtidsvirkningerne på mennesker og miljø kendes.

Skader på forsøgsdyr skræmmer
Desuden må danske EU-parlamentarikere sætte alt ind på, at forslaget om at tillade spor af GMO'er i økologiske fødevarer stemmes ned, når dette forslag sættes til afstemning i EU-Parlamentet på torsdag. Forslaget fremsættes, fordi det er vanskeligt at kontrollere spredningen af GMO'er, når disse anvendes i det konventionelle landbrug - og derfor forurenes de økologiske produkter.

Set i lyset af disse nyheder omkring GMO, kan der ikke være nogen tvivl tilbage. Folketinget bør tage eventuelle tilladelser op til fornyet overvejelse og nægte yderligere dyrkningstilladelser og fødevaretilladelser for GMO-afgrøder og -fødevarer i Danmark.

Inge Ambus
NOAH

De seneste uger har bragt flere nyheder omkring GMO-afgrøder og fødevarer. Først offentliggørelsen af forsøg, der viser, at GMO-majs 810 kan skade lever og nyrer på forsøgsdyr, derefter nyheden om biotek-industriens officielle tilbagetrækning af de 5 afgrøder og fødevarer, som var årsag til handelsslagsmålet mellem EU og WTO. Den ene af disse nu tilbagetrukne afgrøder, nemlig Bt176-majs, har været meget kontroversiel.

Danmark bør nægte GMO
Set i lyset af disse nyheder omkring GMO kan der ikke være nogen tvivl tilbage.  Folketinget bør tage eventuelle tilladelser op til fornyet overvejelse og nægte yderligere dyrkningstilladelser og fødevaretilladelser for GMO-afgrøder og -fødevarer i Danmark.

Den aktuelle dyrkningssag er ansøgninger om tilladelse til dyrkning af forsøgsmarker med en gensplejset majs NK 603 fra Monsanto på fire områder i Danmark.

NOAH har indgivet høringssvar dels på baggrund af de utilstrækkelige oplysninger om de forsøg i høringsmaterialet, som firmaet bruger som bevis for majsens egnethed som fødevare, dels på baggrund af erfaringer fra andre lande, heriblandt Argentina, om forøget anvendelse af Monsantos Round-Up som følge af dyrkning af Round-Up-resistente afgrøder, og sidst, men ikke mindst, på baggrund af den udvikling, som økologien er inde i.

Udvikling af økologisk jordbrug
Denne udvikling mener NOAH, at regeringen må sætte alle sejl til for at støtte. Vi bør videreudvikle det økologiske jordbrug. Det kan blive et stort aktiv - og til inspiration for lande overalt på kloden. Samtidig må vi sætte en stopper for udbredelsen af gensplejsede afgrøder - og herunder naturligvis tage de nødvendige forholdsregler imod GMO-forurening af økologiske afgrøder.

Økologisk jordbrug er den eneste landbrugssektor i EU, som er i vækst.

Denne sektor sikrer kvalitetsarbejde og er en livline for økonomien på landet, men biotek-industriens manglende evne til at kontrollere deres afgrøder kan fuldstændig smadre økologisk jordbrug. Vi har hårdt brug for en stærk lovgivning, som sikrer de økologiske landmænd muligheden for at dyrke de afgrøder og producere de madvarer, som de europæiske forbrugere ønsker uden risiko for forurening med GMO.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00