Debat

Tænketanken Frej: Virksomheder er nødt til at forklare, hvad biosolutions er løsningen på

Biosolutions kan spille en afgørende rolle i overgangen til et mere bæredygtigt fødevaresystem. Men det kræver, at virksomhederne bag løsningerne formår at skabe tillid og en åben dialog med befolkningen, skriver Anna Bak Jäpelt.

90’ernes GMO-debat løb blandt andet af sporet, fordi GMO’er blev præsenteret som løsningen på alle vores problemer. Det var det ikke. Til gengæld viste det sig at være en måde for store virksomheder at tjene flere penge. Hvis man skal sætte det lidt på spidsen, har det skabt en mistro til den selvsamme type industri, der i dag taler for biosolutions, skriver Anna Bak Jäpelt. 
90’ernes GMO-debat løb blandt andet af sporet, fordi GMO’er blev præsenteret som løsningen på alle vores problemer. Det var det ikke. Til gengæld viste det sig at være en måde for store virksomheder at tjene flere penge. Hvis man skal sætte det lidt på spidsen, har det skabt en mistro til den selvsamme type industri, der i dag taler for biosolutions, skriver Anna Bak Jäpelt. Foto: Tom Little/Reuters/Ritzau Scanpix
Anna Bak Jäpelt
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I de seneste år er biosolutions-sektoren blevet genstand for stigende opmærksomhed som en potentiel mulighed for at opretholde en fødevareproduktion og samtidig afbøde konsekvenserne af en klima- og biodiversitetskrise.

Men hvis du spørger den gennemsnitlige danske forbruger, ved de formentlig ikke, hvad biosolutions er. Selv hvis du oversætter det til dansk og kalder det biologiske løsninger. For hvad er det løsninger på?

Det er blandt andet biologiske løsninger på en lige nu ikke-bæredygtig fødevareproduktion.

Temadebat

Er biosolutions fremtiden for et grønnere dansk miljø, landbrug og fødevaresystem?

Naturens egne mekanismer er for mange en vigtig del af den grønne omstilling, men hvor og hvordan skal disse biosolutions bidrage til et mere bæredygtigt miljø og landbrug i fremtidens Danmark? Hvis de da overhovedet skal det?

Det tapper en række relevante aktører ind i denne fælles temadebat mellem Altinget Miljø og Altinget Fødevarer.

Læs mere om debatten og se panelet af aktører her.

Om temadebatter:

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ønsker man at deltage i debatten, kan der skrives til debatredaktør Caroline Boas.

Det er præcisionsfermentering og cellebaseret kød, der kan bidrage til en mindre konventionel animalsk produktion. Det er fermentering, der kan få planter til at smage af umami, så flere vælger planterne, og færre vælger dyrene. Det er bakterier, der kan få dine fødevarer til at holde længere, så der spildes mindre mad.

Med andre ord er biosolutions løsninger på mange forskellige områder. Men de biologiske løsninger er ikke den eneste løsning.

Biosolutions er en del af løsningen

Vores nuværende fødevaresystem er ikke bæredygtigt. Vi udleder for mange næringsstoffer, der presser havmiljøet. Vi opdrætter dyr – rigtig mange dyr – som igen udleder store mængder drivhusgasser. Vi bruger en betydelig del af vores landbrugsareal til at producere foder til dyr i stedet for at dyrke afgrøder til mennesker.

Vi spiser for meget kød og for få bælgfrugter. Vi insisterer på at spise velkendt fisk i stedet for at udforske de arter, der faktisk findes i vores egne farvande. Vi spiser alt for få grøntsager og producerer ligeledes ikke mange. Og så fylder produktionen så meget, at naturen og biodiversiteten ikke bliver prioriteret.

De mange udfordringer kræver, at vi tager en holistisk tilgang og arbejder hen imod systemiske ændringer i hele fødevaresystemet. Det kræver en balance mellem bæredygtighed og rentabilitet samt en øget bevidsthed om vores forbrugsmønstre og valg af fødevarer. 

Læs også

Hvis biosolutions skal bidrage til en omstilling til et bæredygtigt fødevaresystem, så er det nødt til at indgå som en del af løsningen på de mange udfordringer.

Fermenteringstanke vil sandsynligvis ikke erstatte vores traditionelle landbrugsproduktion, men landbrugssektoren har brug for at ændre sig radikalt.

Biosolutions kan være en del af løsningen, men for at resten af den danske befolkning også skal tro på det, kræver det ændret kommunikation om biosolutions.

Kræver tillid og åben dialog

Jeg tillader mig at henvise til 90’ernes GMO-debat, der blandt andet løb af sporet, fordi GMO’er blev præsenteret som løsningen på alle vores problemer. Det var det ikke. Til gengæld viste det sig at være en måde for store virksomheder at øge andelen af patenter og tjene flere penge.

Hvis man skal sætte det lidt på spidsen, har det skabt en mistro til den selvsamme type industri, der i dag taler for biosolutions. 

Problemet er imidlertid, at en del af den ønskede løsning, som også spreder sig blandt befolkningen, er at minimere både forbruget og den økonomiske vækst

Anna Bak Jäpelt
Bæredygtighedsansvarlig, Tænketanken Frej

Jeg ønsker ikke, at samfundsdialogen om biosolutions skal gentage fortidens fejltagelser. Det er vigtigt, at virksomhederne, der står bag disse biologiske løsninger, sætter sig ned og præciserer, hvilke konkrete udfordringer deres produkter kan være løsninger på.

Vi står over for store kriser, der kræver handling og løsninger. De biologiske løsninger kan dette og samtidig bidrage til den økonomiske vækst i Danmark. Problemet er imidlertid, at en del af den ønskede løsning, som også spreder sig blandt befolkningen, er at minimere både forbruget og den økonomiske vækst.

Det betyder ikke, at vi skal afvise biosolutions, men at det er nødvendigt at virksomhederne kommunikerer både potentialet og begrænsningerne ved deres produkter.

Det hele handler om at opbygge tillid og skabe en åben dialog om biosolutions. Hvis det lykkes, tror jeg på, at de kan spille en afgørende rolle i overgangen til et mere bæredygtigt fødevaresystem. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anna Bak Jäpelt

Konsulent, fødevarer og landbrug i Klimaakademiet, medlem, Ungeklimarådet
bachelor i miljøvidenskab (Københavns Uni., 2019)

0:000:00