Mange frygter at få Ukraine ind i EU’s landbrugspolitik. Det behøver de ikke, mener dansk EU-veteran

Ukraine har landbrug, der er næsten dobbelt så store som Fyn. Men det er ikke det store problem for EU, som mange gør det til, mener Jens A. Munch, der har brugt tre årtier på at regne på europæisk landbrugspolitik.

Krigen i Ukraine har fået diskussionen om EU-medlemskab til at blusse op.
Krigen i Ukraine har fået diskussionen om EU-medlemskab til at blusse op.Foto: Alexander Ermochenko/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: I november anbefalede EU-Kommissionen at tage hul på forhandlingerne med Ukraine om en plads i EU. Det fik udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) til at advare om, at europæerne ”ikke bare kan føre vores landbrugspolitik videre, som vi har gjort det”.

”Det er Europas største land målt på geografi, det er verdens kornkammer, et kæmpe landbrugsland. Dem kan man ikke bare lige tage ind i Europa, uden at nogle af de ting, vi gør i dag, skal gøres anderledes,” lød det fra Løkke.

Opfattelsen af, at det vil skabe ballade for de europæiske bønder og sende en støvsuger ind i EU-pengekasserne, står Løkke ikke alene med. Allerede i dag suger landbruget en tredjedel af Unionens almindelige budget til sig.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00