Efter landbrugsprotester: Bønder får lovning på beskyttelse mod ukrainsk konkurrence

Lige da de seneste dages europæiske landbrugsprotester er nået frem til EU’s hjerte, smider Europa-Kommissionen et kødben til bønderne og sender spørgsmålet videre til torsdagens topmøde.

"De fører jer mod krig og fattigdom," står der på siden af én af de landbrugsmaskiner, der i denne uge fandt vej til EU-kvarteret i Bruxelles.
"De fører jer mod krig og fattigdom," står der på siden af én af de landbrugsmaskiner, der i denne uge fandt vej til EU-kvarteret i Bruxelles.Foto: Natacha López
Charlotta Asplund Catot

BRUXELLES. De protester blandt EU’s landmænd, der har spredt sig i flere EU-lande i de seneste dage, ruller nu bogstaveligt talt ind i EU-ledernes synsfelt. Når statsminister Mette Frederiksen (S) og de øvrige EU-stats- og regeringschefer torsdag formiddag samles i Bruxelles til topmøde, bliver de mødt af traktorer linet op i EU-kvarteret.

De omfattende protester mod forværrede forhold for landmænd og mod EU-politikker, som landmændene mener rammer deres virksomheder, tog først fart i Frankrig, hvor motorveje og adgangsveje til Paris er blevet blokeret af traktorer i løbet af den seneste uge. Bondeoprøret siges at være det største i landet i årtier.
I de seneste dage har protesterne også spredt sig til flere andre lande som Polen, Rumænien, Holland, Tyskland og nu også Belgien.

Spørgsmålet er ikke officielt på topmødets dagsorden, hvor der er fuldt fokus på at få vedtaget en omfattende støttepakke til Ukraine. Men de seneste dages øgede demonstrationer har lagt pres på den franske præsident, Emmanuel Macron, som ifølge avisen Politico ventes at rejse spørgsmålet på topmødet.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00