Kongeriget Danmark stiller sig på russernes side mod EU i fiskestrid 

Rigsfællesskabet har på Færøerne og Grønlands vegne for nylig stemt med Rusland mod EU i en række sager om fiskeri. EU-Kommissionen raser og kræver sagen taget op på udenrigsministerniveau, mens Danmark er klemt mellem at være en del af et kongerige og EU-medlemsland.

Foto: Colourbox
Rikke AlbrechtsenAndreas Krog

BRUXELLES/KØBENHAVN: Opsamlingsposer til rejefiskeri er blevet en uventet brik i en højspændt strid mellem EU og Rusland, som Danmark er endt midt i. 

Fakta

Hvad er Den Nordøstatlantiske Fiskerikommission?

NEAFC er et forum for landene i Nordøstatlanten, som regulerer fiskeriet i de områder, der ligger uden for de nationale sømilegrænser. Området strækker sig fra Grønlands sydspids østpå til Barentshavet og hele vejen syd for Portugal og er et af de mest fiskerige i verden. 

Deltagerlandene er Rusland, Norge, Island, Storbritannien, EU og Kongeriget Danmark på vegne af Færøerne og Grønland. 

Det skyldes, at Færøerne og Grønland - med Kongeriget Danmark som Rigsfællesskabets talerør - sammen med Norge og Storbritannien stillede sig på Ruslands side mod EU i den såkaldte Nordøstatlantiske Fiskerikommission (NEAFC). Det skete i afstemninger om seks konkrete sager på fiskerikommissionens seneste møde i midten af november.  

Og det er højst uheldigt, når man tager den anspændte geopolitiske situation i betragtning, mener EU-Kommissionen, der nu vil have EU-landene - inklusive Danmark - til at tage sagen op på udenrigsministerniveau.

Ruslands angreb på Ukraine i februar og det anspændte forhold mellem Rusland og Vesten gør nemlig, at der i EU-Kommissionens optik ikke bare er tale om fiskeripolitik. Det handler helt grundlæggende om, hvorvidt man vælger Ruslands side eller ej. Uanset hvad sagen så drejer sig om. 

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024