Debat

Unicef: Stagneret donationsvillighed vil føre til millioner af dødsfald

90 procent af de to millioner børn, der er livstruende underernærede på Afrikas Horn, kan reddes. Men stigende fødevarepriser og manglende støtte begrænser vores muligheder for at hjælpe, skriver Susanne Dahl.

I nogle af de hårdest ramte områder på Afrikas Horn er tre gange så mange børn allerede døde på grund af underernæring i år sammenlignet med hele sidste år, skriver Susanne Dahl. Arkivfoto.
I nogle af de hårdest ramte områder på Afrikas Horn er tre gange så mange børn allerede døde på grund af underernæring i år sammenlignet med hele sidste år, skriver Susanne Dahl. Arkivfoto.Foto: Ho/Reuters/Ritzau Scanpix
Susanne Dahl
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Behandlingen af akut underernæring er både simpel og yderst effektiv. Den består af en fed og næringsrig nøddemos doseret i små folieposer, som børn skal indtage tre af om dagen i seks til otte uger. Det redder næsten ni ud af ti kraftigt underernærede børn, der ellers var truet på livet. Men her slutter de gode nyheder så også. 

FN har vurderet, at 5,7 millioner børn på Afrikas Horn er alvorligt underernærede som resultat af den massive tørke, der har dræbt både afgrøder og millioner af de husdyr, der normalt sikrer familiers indkomstgrundlag og basale næring. For to millioner af børnene gælder det, at deres tilstand er livstruende. 

Temadebat

Hvordan skal vi håndtere en kommende fødevarekrise? Bør grønne landbrugstiltag sættes på pause? Bør udviklingsmidlerne øges? Eller kræver problematikken en mere grundlæggende gentænkning af den globale fødevareforsyning?

Altinget Udvikling har inviteret en række aktører med tilknytning til emnet til at forholde sig til ovennævnte spørgsmål.

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at skrive et indlæg og sende det til debatansvarlig Pernille Tørslev på [email protected] eller til Altingets debatredaktion på [email protected].

Verden har lige nu et intenst fokus på krigen i Ukraine. Og det er for så vidt både rigtigt og rimeligt. For de mange børn, der lige nu lider under krigens grusomheder, fortjener fortsat hele verdens opmærksomhed.

Men det er nødvendigt, at vi samtidig zoomer ud og ser krigen og dens konsekvenser i et større perspektiv. For selvom de barske krigshandlinger er isoleret til at foregå i Ukraine, rækker konsekvenserne af dem langt ud over landets grænser.

Omkostninger skyder i vejret
Krigen har afledt en global fødevarekrise, som har fået både prisen på råvarer og fragtomkostninger til at skyde i vejret. Det betyder, at prisen på den næringsrige nøddemos er steget med 16 procent. Det er med andre ord ikke muligt for Unicef at hjælpe lige så mange børn i år, som vi ville have kunnet med de samme midler sidste år. Og hjælp er der brug for.

Mine kolleger i Somalia fortæller om ængstelige mødre, der i ren desperation begiver sig ud på 100 kilometer lange vandringer i heden med deres udmagrede børn i armene i jagten på vand, medicin og mad. Nogle af dem når frem i tide. Andre begraver deres børn i den tørre jord langs vejen.  

Donationsvilligheden er stagneret
I nogle af de hårdest ramte områder på Afrikas Horn er tre gange så mange børn allerede døde på grund af underernæring i år sammenlignet med hele sidste år. Selvom dødstallet allerede er dybt foruroligende, kan vi forvente, at vi fortsat har det værste foran os.

For nuværende er der nemlig kun indsamlet 28 procent af de svimlende 1,7 milliarder kroner, som Unicef har vurderet, er nødvendige for at sikre vores livsvigtige indsats på Afrikas Horn. 

Vi står altså i en situation, hvor vi både har en virkelig effektiv kur mod livstruende underernæring, ligesom vi har logistikken og kapaciteten til at rulle hjælpen ud. Men med stigende priser på nødhjælp og en donationsvillighed, der synes at være stagneret, er den uendeligt tragiske sandhed, at gør vi ikke noget nu, vil mange flere børn kommer til at dø, selvom det kunne have været undgået. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Susanne Dahl

Generalsekretær, Unicef
Master of Leadership & Innovation (Aarhus Uni. 2014)

0:000:00