Hospitaler kan give universiteter flere basismidler

BIBLIOMETRI: Universiteter med hospitaler får lettere adgang til konkurrenceudsatte basismidler end universiteter uden. Det rene svindel, siger forsker. Sander vil have ensartede vilkår.
Uffe Laursen
Danske universiteter, der har et universitetshospital tilknyttet, får en stor konkurrencefordel, hvis der fra 2010 indføres et system, der uddeler nye basismidler bl.a. på baggrund af en bibliometrisk indikator, der opgør, hvor mange publikationer de enkelte universiteter laver, og hvor gode de publikationer er.

Årsagen er, at universiteterne kan tælle artikler med fra alle de læger, der arbejder på almindelige hospitaler, men som ikke er tilknyttet et universitet - alene hvis deres chef, dvs. overlægen på afdelingen, er ansat på universitetet.  Det skriver Information.

Det rene svindel
Det har man gjort på Aarhus Universitet og ifølge Nils Bredsdorff, lektor på RUC's universitetsbibliotek betyder det, at mere end 1.000 artikler tæller med i AU's regnskab, selv om de er skrevet af forskere, der ikke eller kun delvist er tilknyttet universitetet.

"Det er det rene svindel. Universiteterne i Århus og København får midler, som ikke tilkommer dem, og universiteterne uden hospitaler får tilsvarende færre penge," siger Nils Bredsdorff.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00