Bistand og boykot: Her er ministeriernes reaktion på Ruslands invasion af Ukraine

Siden Ruslands invasion af Ukraine har danske ministerier iværksat en række tiltag for at hjælpe Ukraine og ramme Rusland. Paletten af modsvar rummer både militær og humanitær bistand til Ukraine og boykot af russisk kultur, flyfart og forskning. Få overblikket over ministeriernes modsvar her.  

Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Laura Bejder Jensen

Ingen russiske fly i dansk luftrum, indstilling af uddannelses- og forskningssamarbejde og 200 millioner kroner til humanitær bistand.

Det er nogle af de modsvar, som regeringens ministerier har iværksat efter den russiske invasion af Ukraine 24. februar.

Altinget har samlet et overblik over ministeriernes tiltag her.

Bistand

Forsvarsministeriet

Få dage efter Ruslands invasion af Ukraine meddelte Forsvarsministeriet, at Danmark ville sende militær udrustning og våben til Ukraine.

I første omgang sendte Danmark beskyttelsesudrustning og sanitetstasker til Ukraine. Dagen efter forøgede Forsvarsministeriet bidraget yderligere ved at donere 2.700 skulderbårne panserværnsvåben til landet.

Udenrigsministeriet

Over to omgange har Udenrigsministeriet meddelt, at Danmark samlet donerer 200 millioner kroner til humanitære indsatser i og omkring Ukraine. 

I første omgang donerede Danmark 50 millioner kroner til FN's og Internationalt Røde Kors' humanitære arbejde i Ukraine.

Tre dage senere afsatte ministeriet yderligere 150 millioner kroner til akutte humanitære indsatser i Ukraine, hvoraf 100 millioner kroner skulle gå til danske ngo'ers indsatser i området.

Som et led i EU's civilbeskyttelsesmekanisme donerer Danmark yderligere 22,25 millioner kroner til civilt udstyr og et mobilhospital

Sundhedsministeriet

Sundhedsministeriet meddelte tirsdag, at Danmark donerer lægemidler og medicinsk udstyr til Ukraine. Donationen er en del af et tæt koordineret EU-samarbejde og kommer som et svar på en anmodning fra Ukraine til EU's kriseberedskab (HERA).

Danmark har afsat 50 millioner kroner til at imødekomme Ukraines efterspørgsel på lægemidler, medicinsk udstyr og optioner på danske hospitalssenge. 

Boykot

Udenrigsministeriet og Transportministeriet

Allerede søndag meldte regeringen ud, at Danmark, ligesom en række andre europæiske lande, ville lukke dansk, grønlandsk og færøsk luftrum for alle russiske fly

Forbuddet betyder, at fly, der er indregistreret i Rusland, eller fly, der flyver for et russisk flyselskab, vil blive nægtet adgang til rigsfællesskabets luftrum.

Rusland har svaret igen på de europæiske landes afvisning af russisk flyfart ved at nægte blandt andet danske fly adgang til russisk luftrum.

Kulturministeriet

Invasionen af Ukraine har ikke kun ledt til militære og forsvarsmæssige modsvar. Kulturministeriet annoncerede søndag et boykot af det dansk-russiske samarbejde på kulturområdet.

Ifølge kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) skal statslige kulturinstitutioner afbryde samarbejdet med det officielle Rusland. Ikke-statslige kulturinstitutioner opfordres også til at afbryde deres russiske samarbejder. 

Derudover støtter et flertal i Folketinget et forslag om at udelukke Rusland fra al international idræt

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Tirsdag meddelte Uddannelses- og Forskningsministeriet, at regeringen opfordrer danske universiteter og videregående uddannelsesinstitutioner til at indstille deres samarbejde med institutioner i Rusland og Belarus.

I udmeldingen ligger både en opfordring til at danske uddannelsesinstitutioner stopper uddannelses-, forsknings- og innovationssamarbejder med institutionerne, og at man undlader at igangsætte nye udvekslingsforløb. 

Danmark er ikke det eneste land, der har valgt at afbryde uddannelses- og forskningssamarbejder med Rusland. Tyskland har meddelt, at de nedlægger forbindelserne, og både Sverige, Storbritannien og Holland overvejer at følge trop. 

Indenrigsministeriet

Onsdag meddelte Indenrigsministeriet, at man anbefaler kommuner og regioner, der har foretaget direkte eller indirekte investeringer i russiske værdipapirer at afvikle investeringerne, hvis det er muligt.

Indenrigsministeriet beder alle landets kommuner og regioner om at gå deres investeringer igennem for at sikre, at investeringerne overholder de gældende sanktioner mod Rusland. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00