Debat

Forskere: Nej, de private fonde bestemmer ikke for meget – politikerne bestemmer for lidt

Den stigende betydning af private fonde i finansieringen af dansk forskning understreger behovet for en tydelig og ambitiøs offentlig forskningspolitik, skriver tre forskere fra Aarhus Universitet.

Manglen på en klar og helhedsorienteret forskningspolitik efterlader et vakuum, som udfyldes af blandt andet private fonde, skriver Lise Degn, Maria Theresa Norn og Jesper Wiborg Schneider.
Manglen på en klar og helhedsorienteret forskningspolitik efterlader et vakuum, som udfyldes af blandt andet private fonde, skriver Lise Degn, Maria Theresa Norn og Jesper Wiborg Schneider.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Lise Degn
Maria Theresa Norn
Jesper Wiborg Schneider
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Private fondes bidrag til finansieringen til dansk forskning er som bekendt vokset markant.

De private fondes øgede engagement i dansk forskning styrker behovet for en klar og ambitiøs forskningspolitik.

Lise Degn, Maria Theresa Norn og Jesper Wiborg Schneider
Forskere ved Aarhus Universitet

Konsekvenser og opmærksomhedspunkter i forbindelse med fondenes voksende rolle i finansieringen af dansk forskning er blevet undersøgt i en lang række tidligere analyser af forskningsfinansiering fra blandet andet CFA, Tænketanken DEA, DFiR og Videnskabernes Selskab.

Vi ved derfor efterhånden ret meget om finansieringen af dansk forskning, herunder fondes rolle heri.

Et perspektiv, som til gengæld ofte savnes i debatten, er, hvad de ændrede vilkår for finansieringen af dansk forskning, betyder for den offentlige forskningspolitik.

De private fondes øgede engagement i dansk forskning styrker behovet for en klar og ambitiøs forskningspolitik, som tager stilling til, hvordan vi skaber de bedst mulige forudsætninger for dansk forsknings bidrag til samfundets udvikling og velstand.

Uklar arbejdsdeling mellem private og offentlige fonde

Arbejdsdelingen mellem de offentlige og private fonde, der finansierer forskning, er i dag uklar. Offentlige og private fondsmidler i Danmark flyder i vid udstrækning til de samme forskere og forskergrupper og til de samme forskningsområder. Dermed bliver nogle forskningsområder overfinansierede, mens andre, selv samfundskritiske områder, er underfinansierede.

Temadebat

Bestemmer private fonde for meget i dansk forskning?

De private fondes støtte til forskningen løber op i flere milliarder kroner årligt, og udgør en stadigt voksende del af forskningsfinansieringen.

Derfor inviterer Altinget Forskning aktører og eksperter til at give deres bud på, hvordan samarbejdet mellem de private fonde og forskningsverden skal se ud.

Hvis du vil deltage i debatten, er du velkommen til at skrive til [email protected].

Selvfølgeligt giver det mening, at både offentlige og private midler kanaliseres til prioriterede forskningsområder, som vurderes at have stor erhvervsmæssig og/eller samfundsmæssig betydning. Men for stor koncentration af forskningsmidler udgør ikke en effektiv brug af knappe midler.

Derudover kan koncentration af forskningsmidler svække udviklingen af videnskabelige nybrud, som historisk set opstår i udkanten af etablerede, ’mainstream’ forskningsområder.

Tænk for eksempel på hvor mange Nobelprisvindere, der har beskrevet, hvor svært de har haft med at skaffe finansiering til deres forskning, fordi den udfordrede etablerede paradigmer i forskningsmiljøet – herunder eksempelvis forskerne bag de opdagelser, der senere førte til mRNA vacciner.

Derfor er det vigtigt at sikre, at nogle af forskningsmidlerne ikke flyder ind til allerede velfinansierede, veletablerede områder men i stedet kanaliseres til underprioriterede forskningsområder og til at gøde jorden for potentielle nybrud.

Det er også med til at fastholde en tilstrækkelig vidensbase indenfor alle de områder, som Danmark har brug for forskningsviden og forskningsbaserede uddannelser indenfor.

Coronapandemien øgede behovet for forskning i pandemier og epidemiologi, som længe havde levet et relativt ubemærket liv – men heldigvis var der og kunne mobiliseres, da vi for alvor fik brug for den.

Vi kan ikke forudse, alle de områder, vi får brug for i fremtiden, og derfor er det vigtigt, at vi finder den rette balance mellem at sikre, at nuværende styrkepositioner kan blomstre, og at dyrke en næringsrig muldjord, hvorfra fremtidens kritiske viden og styrkepositioner kan vokse frem.

Læs også

Dansk forskning i et forskningspolitisk vakuum

Det er selvsagt vigtigt, at vi bliver ved med at undersøge og debattere de privates fondes rolle i finansieringen af dansk forskning. Det har vi alle tre selv bidraget til gennem en række studier og analyser.

Men i dette indlæg efterspørger vi samtidig mere debat om, hvordan den offentlige forskningspolitik skal udvikles. I øjeblikket ser vi enkeltstående strategier for for eksempel grøn forskning, kvanteteknologi og snart rumforskning.

Det kan måske lyde kontroversielt at efterspørge politisk indblanding på et område, som af mange (forskere) ses som bedst overladt til forskerne/universiteterne selv.

Lise Degn, Maria Theresa Norn og Jesper Wiborg Schneider
Forskere ved Aarhus Universitet

Og selvom dette er vigtige områder for en fokuseret indsats, og oplagte arenaer for samarbejde mellem staten og de private fonde, så savner vi, at de strategier stiller sig på skuldrene af en bredere forsknings- og innovationspolitisk strategi, som også varetager det fundament, som disse spydspidser hviler på.

Hvordan den rolle skal løftes, er en politisk beslutning. Det kan måske lyde kontroversielt at efterspørge politisk indblanding på et område, som af mange (forskere) ses som bedst overladt til forskerne/universiteterne selv. Men manglen på en klar og helhedsorienteret forskningspolitik efterlader et vakuum, som udfyldes af blandt andet private fonde. 

En ny, dansk forsknings- og innovationspolitik skal selvfølgelig ikke kun forholde sig til forskningsfinansiering, men også bredere set til hvordan dansk forskning mobiliseres i udviklingen af løsninger på store samfundsudfordringer og innovationer, der skaber værdi for erhvervslivet og samfundet.

Men forskningsfinansieringen bør udgøre et vigtigt ben i en national forsknings- og innovationspolitik, fordi den har så stor betydning for den muldjord hvorfra de løsninger skal vokse frem.

Vi håber derfor, at teknologi- og udfordringsdrevne strategier understøttes af en ambitiøs og sammenhængende national forsknings- og innovationspolitisk vision, der både sikrer, at spydspidser kan blomstre og muldjorden gødes.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lise Degn

Lektor, Dansk Center for Forskningsanalyse, Aarhus Universitet
ph.d. (Aarhus Uni. 2014), cand.soc. i politisk kommunikation og ledelse (CBS, 2009)

Maria Theresa Norn

Seniorforsker, Center for Forskningsanalyse, Aarhus Universitet, lektor, DTU Entrepreneurship
ph.d. i forsknings- og innovationspolitik (CBS 2007)

Jesper Wiborg Schneider

Professor, Institut for Statskundskab, Århus BSS

0:000:00