Ny forskerbevægelse vil råbe Christiansborg op og få forskningen sat fri for alvor

Politikerne bør se blandt andet universitetsloven efter i sømmene, for at skabe mere frihed for forskere. Sådan lyder opråb fra en ny bevægelse, der vil organisere forskningens stemmer.

Dansk forskning har trange kår i for stramt styrede universiteter. Det er en af de ting, en ny organisation af forskere vil lave om på.
Dansk forskning har trange kår i for stramt styrede universiteter. Det er en af de ting, en ny organisation af forskere vil lave om på.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Det står alt for sløjt til med den danske forskning. Den er ved at blive kvalt i manglende frihed, og for mange forskere mangler et frirum til at få de næste banebrydende idéer.

Det er en af flere ting, en ny organisation lave om på. Den er startet af forskeren Maria Toft, som flere gange været i både pressens og universitetsledelsernes søgelys for sine protester.

Først i kampagnen #pleasedontstealmywork om at standse decideret tyveri af forskningsresultater, som huns selv havde oplevet. Dernæst i en kampagnen #sætforskningenfri, der kritiserede rammerne for forskning i Danmark.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00