Dansk Erhverv: En førsteplads i innovation er ikke et mål i sig selv

DEBAT: Danmark scorer fortsat højt på European Innovation Scoreboard, men det er ikke nok. Innovationen skal omsættes til vækst og arbejdspladser. Det skriver Louise Riisgaard, chefkonsulent i Dansk Erhverv. 

Af Louise Riisgaard
Chefkonsulent i Dansk Erhverv Louise Riisgaard

Også i år kan man dulme sin bekymring for verden og Rigets tilstand med nyheden om, at Danmark fortsat er et førende innovationsland i Europa.

Nyheden finder man på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside, hvor der henvises til rapporten ’European Innovation Scoreboard 2016’  og det pyntelige resultat, at Danmark for andet år i træk placeres på en europæisk andenplads, kun overgået af Sverige.

Rapporten overser udfordringer
Problemet er, at nyheden kun fortæller den halve sandhed. For ja, vores afsæt som innovativt foregangsland er stærkt. Vi er en videntung nation, som leverer forskning i verdensklasse, og vi har en af verdens bedst uddannede befolkninger, som møder arbejdslivet med skabertrang og initiativ.

Men vi har en kæmpe udfordring, som rapporten og ministeriet overser. Vi er stadig alt for dårlige til at omsætte vores forskningsbaserede viden og nye teknologier til innovation og produktivitet i det danske erhvervsliv. 

Samtidig lider både opstarts- og etablerede vækstvirksomheder under den høje danske kapitalbeskatning, og de begrænses af administrative byrder og utidssvarende lovgivningsmæssige rammevilkår, som vanskeliggør investeringer i innovation, produktivitetsudvikling og højvækst.

Forskning skal omsættes til vækst
I Dansk Erhverv mener vi, at det danske forsknings- og innovationssystem i langt højere grad bør understøtte, at forskningsbaseret viden og nye teknologier omsættes til kommerciel forretning og vækst.

Samtidig skal vores arbejdsstyrke være langt mere innovationsparat, vi skal tiltrække mere risikovillig kapital til finansiering af innovation og vækst i både nye og etablerede virksomheder, og vi skal skubbe til den offentlige sektor, så den i højere grad optræder som en innovativ indkøber og samarbejdspartner med det private.

I Dansk Erhverv går vi meget gerne i dialog om veje og konkrete politikforslag, der kan høste resultatet af mange års investeringer i forskning og uddannelse og derved bringe dansk erhvervsliv i den innovative førertrøje.

For os er det ikke i sig selv et mål at ligge nummer et på EU’s liste over en forsknings- og innovationsindsatser. Vi fejrer succesen, når indsatserne er omsat til reelle muligheder for at danske virksomheder kan omsætte viden, teknologier og kompetencer til vækst og beskæftigelse.

Forrige artikel Innovationsfonden: Vi har en tendens til at måle det simple Innovationsfonden: Vi har en tendens til at måle det simple Næste artikel KU-forskere: SEGES dribler uden om substansen KU-forskere: SEGES dribler uden om substansen
Altinget inviterer til årets politiske sommermøde

Altinget inviterer til årets politiske sommermøde

OM OS: Altinget lancerer nyt initiativ og inviterer til Altinget Sommermøde i juni. Det finder sted i Altingets Gård samt digitalt. Over tre dage samles politikere, virksomheder, foreninger og ikke mindst borgerne om den politiske samtale.