DTU-professors afskedigelse op i Folketinget

NOTE: SF vil have videnskabsminister Helge Sander til at redegøre for sagen om en DTU-professors fyring.
Kasper Frandsen

Jonas Dahl, forskningsordfører for SF, vil bede videnskabsminister Helge Sander (V) om en redegørelse af det forløb på DTU, der førte til, at DTU's rektor Lars Pallesen, i sidste uge valgte at afskedige professor Birgitte K. Ahring.

"Vi er nødt til at få denne sag ordentligt belyst. Professoren er meget anerkendt indenfor sit område (biobrændstof, red.), og Danmark befinder sig forskningsmæssigt i en international førerposition, som kan blive et nyt Vestas. Så er det ikke acceptabelt, hvis en sådan gunstig situation skal sættes over styr på grund af personlige uoverensstemmelser mellem DTU's ledelse og forskeren," siger Jonas Dahl til Erhvervsbladet.

Samtidig understreger han, at det kun via medierne, han er informeret om sagen. Efter hans opfattelse er det fortsat uklart, hvad der er den egentlige årsag til afskedigelsen. Han mener, at sagen derfor kræver en nøje redegørelse fra Helge Sander for at få forløbet op til afskedigelsen nærmere belyst.

Professor Birgitte K. Ahring introducerede det første helstøbte demonstrationsanlæg i verden til fremstilling af bioethanol ved hjælp af biologiske restprodukter. Bioethanol kan blive fremtidens alternativ til benzin. Desuden er professoren medejer af det kommercielle selskab Biogasol, som kommercielt udnytte teknologien, og som foruden bioethanol også fremstiller anden vedvarende energi i forbindelse med produktionen. Dette anlæg står hos DTU i Lyngby.

Jonas Dahl ser et muligt problem med regeringens politik på området, hvor forskningsinstitutioner har tilladelse til at udnytte forskningsresultater kommercielt gennem virksomheder, der er ejet af forskere.

Derfor ønsker han redegørelsen fra videnskabsminister Helge Sander for at få klarlagt, om det er politiske principper, der er problemet, eller om det er ledelsen på DTU, som har handlet umotiveret over for forskeren.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00