Debat

DTU Space: Lav en koordineret og prioriteret rumindsats

DEBAT: Hvis Danmark skal bevare sin styrkeposition inden for rumforskning, må vi som nation være bedre til at koordinere og prioritere vores rumindsats. Det skriver Kristian Pedersen, direktør i DTU Space.

Lad os ikke bare drømme, men handle til gavn for os alle. Lad os starte med at etablere et dansk rumagentur. Det mener Kristian Pedersen, direktør i DTU Space.
Lad os ikke bare drømme, men handle til gavn for os alle. Lad os starte med at etablere et dansk rumagentur. Det mener Kristian Pedersen, direktør i DTU Space.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kristian Pedersen
Direktør for DTU Space

Danmark er en rumnation og har været det i mere end 40 år. Andreas Mogensens fantastiske rejse til Den Internationale Rumstation tur-retur personificerede på mange måder, at Danmark har en betydelig rolle inden for rumforskning. Det blev kendt og anerkendt i alle kredse i Danmark – ja, faktisk i hele verdenen.

Rumaktiviteter er ikke en fjern og eksotisk legeplads for en lille skare dedikerede forskere. Rumforskning rækker meget videre og har stor betydning for både virksomheder, myndigheder og forskning i Danmark såvel som i resten af verdenen. For virksomhederne, fordi udviklingen af højteknologiske løsninger, der kan klare de ekstreme forhold i rummet, kan blive til helt nye forretningsmuligheder inden for mere jordnære områder.

For myndighederne, fordi de i stigende grad bruger satellitdata til at løse vigtige overvågningsopgaver f.eks. i Arktis eller i katastrofeområder. For forskningen, fordi videnskabelige gennembrud inden for f.eks. astrofysik, geovidenskab og fundamental fysik i mange tilfælde sker på baggrund af data og viden fra satellitter og rummissioner, der sendes ud i Solsystemet.

Fakta
Forskningsdebatten på Altinget: forskning har til formål at fokusere og styrke den forskningspolitiske debat i Danmark.

Løbende inviterer Altinget: forskning derfor forskere, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for forskningsområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.
Send dit indlæg til [email protected]

På tværs af sektorer og fagområder
Dagligt bliver vi mindet om, at rummet er en integreret del af vores hverdag. Det sker, hver gang vi tænder GPS’en, når vi ser ”skyfilm” i vejrudsendelserne, når vi kommunikerer med hinanden på tværs af kloden, eller når vi f.eks. ser overbliksbilleder fra katastroferamte områder. Alt sammen, fordi satellitter i kredsløb om Jorden er blevet en del af vores infrastruktur på linje med veje, jernbaner og internet.

Rumaktiviteter er kendetegnet ved at gå på tværs af sektorer og fagområder. I Danmark har en række stærke forskningsmiljøer, offentlige såvel som private, udviklet sig til at blive verdensførende - ikke ved at gå alene, men ved at samarbejde med hinanden.

Vi har i dag en styrkeposition, men skal den bevares, skal Danmark investere i rumforskning på niveau med de lande, vi sammenligner os med.

Kristian Pedersen
Direktør for DTU Space

Det er derfor indlysende, at hvis de offentlige midler, som Danmark investerer i rumaktiviteter, skal udnyttes bedst muligt, så skal Danmark have en rumstrategi og et rumagentur, som kan sikre, at strategien føres ud i livet ved en koordineret og prioriteret indsats. Det er den måde, som stort set alle andre lande med rumsucces har organiseret deres rumforskning på.

Vi har en styrkeposition
Vi har i dag en styrkeposition, men skal den bevares, skal Danmark investere i rumforskning på niveau med de lande, vi sammenligner os med. En sådan investering vil sikre, at vores nationale strategiske interesser bliver varetaget, og at danske styrkeområder kan fastholdes i den skarpe internationale konkurrence.

Potentialet ligger både inden for udvikling af højteknologi til rummissioner og i de mange uudforskede måder at anvende satellitdata på. Udviklingen af apps m.v. til smart anvendelse af satellitdata passer rigtig godt til små og mellemstore innovative danske virksomheder.

Men for at kunne udnytte det fulde potentiale må vi som nation være bedre til at koordinere og prioritere vores rumindsats. Den nuværende situation svarer til, at vi siger til fodboldlandsholdet: “Vi er klar over, at I er blandt de bedste fodboldspillere i verden, så her er turneringsplanen og en kridtet bane, men der er ingen træner til at hjælpe jer før, under og efter kampene. Vi håber, I klarer den, og vi glæder os til at fejre jer, hvis I vinder. Held og lykke!”

Rummet er den yderste grænse, eller - om man vil - faktisk slet ingen grænse. Rummet konfronterer os som intet andet med nogle af livets store eksistentielle spørgsmål. Det inspirerer os til at drømme og sætte os ambitiøse mål. Det udvikler os som individer og som samfund.

Andreas Mogensens rumfærd viser, at drømme kan opfyldes, når bare man har en god uddannelse, dedikation og ikke mindst modet til at forfølge sine drømme. Lad os ikke bare drømme, men handle til gavn for os alle. Lad os starte med at etablere et dansk rumagentur.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Pedersen

Dekan, Natural Sciences, Aarhus Universitet
kandidatgrad i fysik (København Uni. 1992), PhD i astrofysik (København Uni. 1996)

0:000:00