Debat

Erhvervsakademi: Et tæt samarbejde er centralt

DEBAT: Det er vigtigt, at virksomhederne får adgang til både ny viden og kompetencer, og at uddannelsesinstitutionerne er gearet til at understøtte vidensamarbejdet. Det mener Henrik Larsen, rektor for Erhvervsakademi SydVest.

Det er vigtigt at virksomhederne får adgang til både ny viden og kompetencer, og at uddannelsesinstitutionerne er gearet til at understøtte vidensamarbejdet. Det mener Henrik Larsen, rektor for Erhvervsakademi SydVest.
Det er vigtigt at virksomhederne får adgang til både ny viden og kompetencer, og at uddannelsesinstitutionerne er gearet til at understøtte vidensamarbejdet. Det mener Henrik Larsen, rektor for Erhvervsakademi SydVest.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Henrik Larsen
Rektor, Erhvervsakademi SydVest

Der er stor debat om forskning i mange kredse i øjeblikket. Vel at mærke den universitære forskning, hvor udsigten til færre midler helt legitimt udløser stor debat mellem den primære bidragsyder (staten) og modtagerne (universiteterne).

I den forbindelse kan man som erhvervsakademi godt følt sig lidt overset. For på de ni erhvervsakademier foregår der rigtig meget anvendt forskning, udvikling og innovation. Og det foregår som regel i direkte samarbejde med det lokale erhvervsliv.

På den måde bidrager de ni erhvervsakademier i høj grad til at sikre – ikke bare en vigtig regional videnspredning – men også til vidensopbygning i de små og mellemstore virksomheder. Virksomheder, der ikke altid har så let ved at tale det universitære sprog.

Fakta
Fra 28. januar og en måned frem sætter Forskningsdebatten fokus på regional videnspredning.

Følg debatten her.

Forskningsdebatten på Altinget: forskning har til formål at fokusere og styrke den forskningspolitiske debat i Danmark. 
Løbende inviterer Altinget: forskning derfor forskere, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for forskningsområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.
Send dit indlæg til [email protected]

Udgangspunktet er aktuelle problemstillinger
På Erhvervsakademi SydVest trækker vi det en tand videre, idet det er et krav, at alt vores arbejde med anvendt forskning, udvikling og innovation, altid skal kunne klare ”tre-punktstryk-prøven”. Det skal have relevans for:

  1. vores uddannelser
  2. de involverede virksomheder
  3. det samfund vi er en del af

Udgangspunktet er derfor aktuelle problemstillinger, der kan omsættes i både undervisningen samt hos virksomheder. Inden vi går videre, skal det lige med, at vi til vores forskningsindsats modtager 2,3 mio kr. årligt, så ikke overraskende skal pengene også her fordeles med omhu.

Det er vores ambition, at alle forsknings- og udviklingsprojekter tager afsæt i aktuelle problemstillinger, og at resultaterne kan anvendes i praksis.

Henrik Larsen
Rektor, Erhvervsakademi SydVest

I en lidt bredere kontekst skal vores forskningsindsats imødekomme erhvervslivets behov for ny viden og derved understøtte regeringens målsætning om at skabe vækst og flere private job.

Som erhvervsakademi er vores forretningsforståelse og kendskab til særligt små og mellemstore virksomheder en stor fordel, da vi hurtigt kan omsætte viden til virksomheder og fungere som videntranslatører.

Samarbejde med VIKING
Seneste eksempel herpå er akademiets samarbejde med VIKING Life-Saving Equipment A/S, hvor et innovationssamarbejde mellem virksomheden, akademiets nationale innovation center, undervisere og studerende blev til et idékatalog med mere end 100 idéer til Recycling/Upcycling af VIKINGs kasserede redningsflåder – både via den cirkulære økonomi og til skabelse af nye forretningspotentialer.

VIKING har netop indgået en ny samarbejdsaftale for 2016, hvor nye innovationer sættes i spil. VIKING deltager bl.a. som opgavegiver til årets innovationscamp for 145 bachelorstuderende sammensat på tværs af uddannelser samt i vores pilotprojekt omkring talentudvikling af specielt akademiets internationale studerende.

Mange vil nok mene, at den slags innovationssamarbejde er i den mere letbenede ende ud fra et forskningsmæssigt synspunkt. Men faktum er, at forskningen sker sideløbende med innovationspartnerskaberne med virksomhederne, hvor der skabes evidens af vores arbejde.

De studerende er centrale
Det er vores ambition, at alle forsknings- og udviklingsprojekter tager afsæt i aktuelle problemstillinger, og at resultaterne kan anvendes i praksis. Det vigtige for os er, at virksomhederne får adgang til både ny viden og kompetencer, og at vi er gearet til at understøtte vidensamarbejdet mellem virksomheder og uddannelse.

Derudover skal arbejdet og dets resultater omsættes til undervisning og medvirke til at udvikle kvaliteten af uddannelserne. Dermed er de studerendes rolle i videnarbejdet et andet centralt punkt. Vores studerende er måske det vigtigste aktiv i forhold til at understøtte, at ny viden kommer i anvendelse i deres obligatoriske praktikperiode og efterfølgende som medarbejdere i virksomhederne i vores del af Danmark.

Vi er stolte over, at vi er medskabere i at udvikle mennesker, som skaber vækst og innovation i samfundet – men vi er også overbeviste om, at indsatsen kan gøres endnu bedre og endnu mere målrettet. Forudsætningen herfor er et endnu tættere samarbejde med virksomhederne og en endnu større grad af involvering af tid fra både akademi, studerende, uddannelses- og forskningsinstitutionerne, GTS’erne og især virksomhederne.

Intet kommer af sig selv, men som lokalt og regionalt forankret uddannelsesinstitution er samarbejde helt centralt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Larsen

Rektor, Erhvervsakademi SydVest, formand, Esbjerg Rektorkollegium, Esbjerg Gymnasium, og EVA’s Repræsentantskab, bestyrelsesmedlem, Education Esbjerg og Business Esbjerg
cand.rer.soc. (Odense Uni. 1989), EMP (Insead 2010)

0:000:00