Debat

FA: Virkeligheden tilbage i uddannelsessystemet

DEBAT: Som samfund bruger vi rigtig mange skattekroner på at give tusindvis af unge mennesker lange uddannelser, som hverken de eller arbejdsmarkedet kan bruge. Det skriver FA's direktør Mariane Dissing.

Som samfund bruger vi rigtig mange skattekroner på at give tusindvis af unge mennesker lange uddannelser, som hverken de eller arbejdsmarkedet kan bruge. Det skriver FA's direktør Mariane Dissing.
Som samfund bruger vi rigtig mange skattekroner på at give tusindvis af unge mennesker lange uddannelser, som hverken de eller arbejdsmarkedet kan bruge. Det skriver FA's direktør Mariane Dissing.Foto: Pressefoto/FA
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mariane Dissing
Adm. Direktør, Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)

Jeg har med interesse fulgt debatten i Altingets spalter om fremtidens taxametersystem. Der er for mig ingen tvivl om, at uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) har fat i den lange ende, når han slår til lyd for, at relevans og kvalitet skal være i fokus.

I sin nuværende udformning udgør taxametersystemet en incitamentsstruktur, der økonomisk tilskynder uddannelsesinstitutionerne til at uddanne så mange kandidater som muligt.

Det er antallet af såkaldte studenterårsværk, det kommer an på, mens kvaliteten af uddannelserne og beskæftigelsespotentialet for de færdiguddannede ikke spiller ind. Resultatet er da også forudsigeligt, nemlig en tårnhøj ledighed blandt dimittenderne.

Fakta
Fra 10. december og en måneds tid frem sætter Forskningsdebatten fokus på bedre styring og governance i uddannelsessektoren.

Følg debatten her.

Forskningsdebatten på Altinget: forskning har til formål at fokusere og styrke den forskningspolitiske debat i Danmark. 
Løbende inviterer Altinget: forskning derfor forskere, politikere, erhvervslivet og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og problemstillinger inden for forskningsområdet.

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten.
Send dit indlæg til [email protected]

Ikke ansvarligt at fortsætte den nuværende kurs
Med andre ord bruger vi som samfund rigtig mange skattekroner på at give tusindvis af unge mennesker lange uddannelser, som hverken de eller arbejdsmarkedet kan bruge. Dermed bliver nogle uddannelser en unødvendig omkostning for samfundet og ikke en investering i samfundet.

Både økonomisk og menneskeligt er det ikke ansvarligt at fortsætte den nuværende kurs, hvor så mange unge uddanner sig direkte ud i ledighed. Vi skal ikke videre ud af den planke. Tværtimod skal vi have virkeligheden tilbage i uddannelsessystemet.

Både økonomisk og menneskeligt er det ikke ansvarligt at fortsætte den nuværende kurs, hvor så mange unge uddanner sig direkte ud i ledighed.

Mariane Dissing
Adm. Direktør, Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)

Den fornemste opgave for landets uddannelsesinstitutioner er jo at uddannede fremtidens arbejdskraft. Derfor er det selvsagt afgørende, at institutionerne ind tænker arbejdsmarkedets behov, når de fastlægger optag og indhold på uddannelserne. Det skaber kvalitet og relevans. Og det skal fremtidens taxametersystem fremme. 

Uddannelser giver nu engang kun mening, når de fører til relevant beskæftigelse!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mariane Sandal Dissing

Fhv. adm. direktør, Finanssektorens Arbejdsgiverforening
cand.jur. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00