Debat

Lunde Larsen: Uddannelse skal handle om kvalitet

DEBAT: Målet med et nyt tilskudssystem for universiteterne er at understøtte uddannelsernes relevans og kvalitet. Det må og skal være fokus, skriver uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) i et svar til Metropols rektor, Stefan Hermann.

Et nyt tilskudssystem skal fremme kvalitet, og at vi uddanner studerende, der kan få job på baggrund af deres uddannelse, skriver uddannelses- og forksningsminister Esben Lunde Larsen (V).
Et nyt tilskudssystem skal fremme kvalitet, og at vi uddanner studerende, der kan få job på baggrund af deres uddannelse, skriver uddannelses- og forksningsminister Esben Lunde Larsen (V).Foto: Kim Vadskær/Pressefoto
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Esben Lunde Larsen (V)
Uddannelses- og forskningsminister

Uddannelsesinstitutionerne får penge for at føre de studerende gennem studierne. Det er pixiudgaven af taxametersystemet. 

Kvantitet er det bærende princip. Det vil regeringen ændre på. Vi vil reformere bevillingssystemet, så det bedre understøtter højere kvalitet i uddannelserne og beskæftigelse. 

Det skal handle om kvalitet og relevans og ikke bare kvantitet.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

Nemt er ikke det samme som godt
Rektor Stefan Hermann frygter, at et nyt system vil forringe uddannelsernes kvalitet, og hylder det nuværende taxametersystem, fordi det er enkelt og forudsigeligt. 

Men at noget er enkelt og forudsigeligt, er ikke ensbetydende med, at det er godt og rigtigt. Trabanten var også enkel og forudsigelig, men jeg tror, de færreste vil sige, at det er en bil med høj kvalitet og gode køreegenskaber.

Regeringen ønsker et enkelt, gennemsigtigt og sammenhængende bevillingssystem, der samtidigt understøtter kvalitet og efterfølgende beskæftigelse.

Esben Lunde Larsen (V)
Uddannelses- og forskningsminister

Enkelhed er en god ting, men regeringen er mere ambitiøs end som så. 

For det nuværende taxametersystem har klare begrænsninger. Som både Produktivitetskommissionen og Kvalitetsudvalget har påpeget, fremmer det ikke i tilstrækkelig grad kvalitet og relevans i uddannelserne.

Regeringen har derfor sat gang i et arbejde for at finde en model for et nyt bevillingssystem.

Vi kan gøre det bedre
Det nye system skal fremme kvalitet, og at vi uddanner studerende, der kan få job på baggrund af deres uddannelse. Og at der også er god økonomi i at tilbyde uddannelser uden for de store universitetsbyer. 

Det ændrer ikke ved, at der stadig vil ligge et stort ledelsesmæssigt ansvar hos institutionerne for at fremme kvalitet. Det ansvar skal institutionerne naturligvis altid have. 

Stefan Hermann rejser spørgsmålet, hvorvidt et nyt system bliver for komplekst. Jeg kan betrygge om, at regeringen ikke har planer om at skabe et kompliceret bevillingssystem. 

Tværtimod. Regeringen ønsker et enkelt, gennemsigtigt og sammenhængende bevillingssystem, der samtidigt understøtter kvalitet og efterfølgende beskæftigelse. Den ambition kan Stefan Hermann næppe være uenig i.

 Jeg er dog i modsætning til Stefan Hermann overbevist om, at vi i dag sagtens kan udvikle et tilskudssystem, der er væsentligt bedre end det, der blev udviklet i 1980'erne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Senior landbrugsspecialist, Verdensbanken, fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V)
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

0:000:00