Forskningspolitik bliver konfrontationsområde

NY FORSKNING: Undersøgelse slår fast, at Socialdemokraterne som eneste parti har ændret holdning til dansk forskningspolitik. Forsker forudser konfrontative forskningspolitiske år.
Forskningsordfører Kirsten Brosbøl mener ikke, at S har skiftet holdning inden for forskningspolitikken, selv om ny undersøgelse peger på det modsatte.
Forskningsordfører Kirsten Brosbøl mener ikke, at S har skiftet holdning inden for forskningspolitikken, selv om ny undersøgelse peger på det modsatte.
Uffe Laursen
Fakta

Undersøgelsen er lavet som en del af et større fælleseuropæisk forskningsprojekt, Social Sciences and European Research Capacities (SS-ERC), som går ud på at undersøge samfundsvidenskabens rolle i vidensamfundet.

Ud af 179 adspurgte folketingspolitikere har 72 politikere svaret på deres holdninger til forskningspolitik.

Danske folketingspolitikere har i løbet af VK-regeringens levetid generelt skærpet deres holdninger til forskningspolitik. Det slår en ny undersøgelse foretaget af forskere fra Center for Forskningsanalyse (CFA) på Aarhus Universitet fast.

På otte år - fra 2000 til 2008 - er fronterne inden for forskningspolitikken blevet skærpet, så to typer af holdninger står over for hinanden.

"Vi er gået fra konsensus til konflikt på forskningsområdet, i takt med at forskningspolitikken i stigende grad indvæves ideologisk i spørgsmål om erhvervsudvikling, innovation og globalisering, og at offentlige investeringer i forskning stiger," siger seniorforsker Niels Mejlgaard, CFA, som er en af forskerne bag undersøgelsen.

Neutrale viger
Forskerne har spurgt samtlige 179 folketingsmedlemmer om deres syn på forskning og sammenlignet svarene med en tilsvarende undersøgelse fra 2000.

0:000:00