Industrien og akademikere danner fælles front mod Kvalitetsudvalg

ALLIANCE: DI og Akademikerne er utilfredse med de anbefalinger, Kvalitetsudvalget indtil nu har lanceret, og er derfor gået sammen om en række alternative forslag. Forskningsministeren hilser bidraget velkomment, men vil afvente den endelige udvalgsrapport, inden hun afslører regeringens udspil.

Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen vil endnu ikke lægge sig fast på noget konkret i forhold til længden på bacheloruddannelsen eller de studerendes retskrav.
Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen vil endnu ikke lægge sig fast på noget konkret i forhold til længden på bacheloruddannelsen eller de studerendes retskrav.Foto: Kim Vadskær

Når jeg efter grundig overvejelse lander med en reform, bliver det hverken 100 procent ligesom kvalitetsudvalgets anbefaling, eller noget som flugter fuldstændigt med de mange alternative bud, der er kommet.

Sofie Carsten Nielsen
Forskningsminister
Fakta
DI og Akademikerne peger på, at følgende konkrete forslag er vigtige for at imødegå udfordringerne på universitetsuddannelserne:

- Varedeklarationer på uddannelserne – i form af uddannelsesdeklarationer – skal sikre, at de studerende kan lave bedre, mere oplyste uddannelsesvalg

- Skabelse af nye erhvervsbacheloruddannelser på universiteterne

- Koordineret dimensionering af optaget på uddannelserne

- Elastik i retskravet – så det udstrækkes til at gælde fem år efter afsluttet universitetsbacheloruddannelse, således at flere motiveres til at prøve kræfter med deres bacheloruddannelse på arbejdsmarkedet

- At hovedstrukturen på universitetsuddannelserne fortsat skal være de treårige bacheloruddannelser og de toårige kandidatuddannelser, men at der samtidig eksisterer andre modeller.

Kilde: DI og Akademikerne: Fælles løsningsbidrag på udfordringerne rejst af Kvalitetsudvalget

I et helt nyt fælles udspil har erhvervs- og arbejdsgiverorganisationen DI og paraplyorganisationen Akademikerne slået sig sammen, fordi begge organisationer er kritiske over for Kvalitetsudvalgets foreløbige arbejde, der blandt andet er mundet ud i et forslag om at afskaffe de studerendes retskrav og gøre bacheloruddannelsen fireårig.

DI og Akademikerne mener modsat Kvalitetsudvalget, at der skal indføres et elastisk retskrav på fem år, ligesom den treårige bacheloruddannelse skal bevares som grundmodel på universiteterne.

Begge forslag går dermed stik imod de anbefalinger, som Kvalitetsudvalget fremlagde i foråret, og som udvalget fastholdt i et refleksionspapir i sidste uge.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00