Kommissionen ser langsigtet gevinst i bedre uddannelse

DOKUMENTATION: Produktivitetskommissionen fremlagde mandag sin sidste rapport med anbefalinger. Kommissionen vægter et bedre uddannelsessystem som den vigtigste opgave på lang sigt.
Produktivitetskommissionen blev nedsat i 2012. Mandag afleverede de den sidste rapport med anbefalinger til, hvordan Danmark kan øge sin produktivitet.
Produktivitetskommissionen blev nedsat i 2012. Mandag afleverede de den sidste rapport med anbefalinger til, hvordan Danmark kan øge sin produktivitet. Foto: Produktivitetskommissionen.dk
Anne JustesenMads Bang
Fakta

Hvad er Produktivitetskommissionen? 
Kommissionen blev nedsat af regeringen i 2012. Opgaven har været at analysere, hvordan Danmark bliver mere produktiv. 

Kommissionen skal komme med konkrete anbefalinger til, hvordan Danmarks produktivitet i de kommende år kan styrkes. Det gælder både erhvervsliv og i den offentlige sektor. 

Det spørgsmål har kommissionen søgt at besvare gennem seks delrapporter samt den sidste slutrapport, der samler trådene fra delrapporterne.  

Kommissionen består af otte uafhængige medlemmer samt professor i økonomi, Peter Birch Sørensen, der er formand. 

Produktivitetskomissionens formand Peter Birch Sørensen præsenterede mandag kommissionens syvende og sidste rapport, som samler op på, hvordan Danmark kan løse sit produktivitetsproblem. 

Kommissionen blev nedsat af regeringen i 2012 og fik til opgave at undersøge årsagerne til den dårlige produktivitetsudvikling samt komme med anbefalinger til, hvordan Danmark kan styrke sin produktivitet.

Tidligere har kommissionen været ude med en voldsom kritik af uddannelsessystemet, og den kritik fastholdt Peter Birch Sørensen ved mandagens samlede præsentation. Samtidig fremhævede han, at der er et stort produktivitetspotentiale, hvis politikerne styrker kvaliteten af uddannelserne og gør mere for at få de studerende til at søge mod uddannelser, der har bedre jobudsigter. 

"Hvis man ikke bare vil være politiker, men også statsmand og/eller statskvinde, så er det her, man skal sætte ind," siger Peter Birch Sørensen. 

Dokumentation

Kommissionens opgave er:

  • Kortlægge årsagerne til den relativt lave danske produktivitetsvækst siden midten af 1990’erne. Kommissionen skal tage udgangspunkt i eksisterende viden og supplere med nye analyser. 
  • Udpege de væsentligste drivkræfter bag produktivitetsudviklingen og kortlægge de største barrierer, herunder særskilt belyse virksomhedernes anvendelse af viden og uddannelse, samt allokeringen af disse ressourcer i økonomien. 
  • Belyse sammenhængen mellem virksomhedernes/erhvervslivets produktivitet, omkostninger og konkurrenceevne. 
  • Komme med konkrete anbefalinger, der kan styrke produktiviteten i den private sektor, herunder både i industrien, byggeriet og serviceerhvervene. 
  • Bidrage med ny viden om produktiviteten i den offentlige sektor og komme med konkrete anbefalinger, der kan styrke den, herunder i kommuner, regioner og staten. Målet er, at resurserne skal anvendes mere effektivt i den offentlige sektor, fx gennem modernisering, digitalisering og bedre organisering.  
  • Vurdere effekterne af anbefalingerne og inddrage relevante internationale erfaringer. 

 Kilde: Produktivitetskommmissions Kommissorium


0:000:00