Debat

KU-spidser: Der findes ikke et teknologisk quickfix til hele den grønne omstilling

Succes med den grønne omstilling kræver mere end de nuværende tiltag. Genopretningplaner bør være anledning til at investere i grønne samarbejder på tværs, skriver Katrine Krogh Andersen, David Dreyer Lassen og Kirsten Busch Nielsen.

Når vi som samfund skal investere i genopretningsplaner efter corona, bør vi investere i grønne samarbejder, mener Katrine Krogh Andersen, David Dreyer Lassen og Kirsten Busch Nielsen.
Når vi som samfund skal investere i genopretningsplaner efter corona, bør vi investere i grønne samarbejder, mener Katrine Krogh Andersen, David Dreyer Lassen og Kirsten Busch Nielsen.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
David Dreyer Lassen
Katrine Krogh Andersen
Kirsten Busch Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er gået et år siden den første coronanedlukning i Danmark. Et år med regler, retningslinjer og restriktioner.

Vi lever stadig side om side med virussen, og pandemien spås ikke drevet over lige foreløbig. Heldigvis giver vaccinerne sammen med forårets komme håb, og tiden er inde til at se frem.

Når vi som samfund om lidt skal investere i genopretningsplaner efter corona, bør vi investere i klimaet. Grønne genopretningsplaner er en enestående chance for at fremskynde den grønne transformation. En sjælden chance, som vi ikke har råd til at misse.

Ligesom corona kræver den grønne omstilling samfundssind

Katrine Krogh Andersen, David Dreyer Lassen og Kirsten Busch Nielsen
Dekan ved Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet, prorektor for Forskning og dekan ved Det Humanistiske Fakultet på Københavns Universitet

Intet teknologisk quickfix
Vi har længe vidst, at klimaforandringerne var på vej, og vi har løbende forberedt os på det. Ikke desto mindre har en lang række undersøgelser og senest Klimarådets nylige statusrapport vist, at der skal meget mere til.

Skal vi tilpasse os den nye virkelighed, som klimaforandringerne udgør, kræver det drastiske ændringer. Det kræver, at store dele af vores samfund transformeres. Og det kræver ikke mindst, at vi samarbejder på tværs af samfundets aktører og på tværs af landegrænser.

Nye teknologier vil komme til at spille en afgørende rolle, men de kan ikke stå alene. For hvad er de værd, hvis de ikke bliver bragt bredt i anvendelse i samfundet? Regulering og prissætning vil bringe os et stykke hen ad vejen, men ikke hele vejen.

Der findes ikke et teknologisk quick-fix til hele den grønne omstilling. Skal vi transformere vores samfund, skal det være i samarbejde og på tværs. Alle grene og dele af samfundet må tage ansvaret på sig og bidrage.

Grønt initiativ på universitetet
Ligesom corona kræver den grønne omstilling samfundssind.

På Københavns Universitet er vi vores ansvar bevidst. Vi er klar over, at vi som vidensinstitution spiller en afgørende rolle. Derfor har Københavns Universitet iværksat initiativet UCPH Green Solutions Center.

Et initiativ, der samler en bred og stærk forskningsmotor til den grønne omstilling på tværs af hele universitetet. På tværs af fakulteter, fagligheder og fagtraditioner og med fokus på at udvikle konkrete, grønne løsninger i samarbejde med eksterne og internationale samarbejdspartnere.

Indsatsen blev kickstartet med en workshop over tre dage med 280 af KU's forskere. På workshoppen blev der med stort engagement diskuteret og arbejdet med grønne, tværfaglige forskningstemaer og til stede var repræsentanter fra alle fakulteter.

En vigtig erkendelse ved workshoppen blev, hvor meget energi og inspiration der ligger i bredt sammensatte arbejdsgrupper. Sammen har vi nu taget det første skridt mod interdisciplinære forskningssamarbejder på det grønne område, og tanken er naturligvis, at idéskabelsen skal bidrage til de danske grønne missioner og andre grønne forskningsbaserede løsninger.

På lidt længere sigt skal UCPH Green Solutions Center også beskæftige sig med uddannelsesområdet, for uddannelserne er en væsentlig del af universitetets bidrag til samfundets grønne omstilling.

Invester i samarbejde
Den tværfaglige tilgang er en forudsætning for transformationen. Vi skal bygge bro mellem nye teknologier og kultur, hvis vi skal skabe et bæredygtigt samfund. Bæredygtigt forstået både som energieffektivt og som kulturelt levedygtigt.

Den grønne omstilling kommer ikke af teknologiske løsninger alene. Den skal ske som en kulturel bevægelse, der vækker genklang i alle dele af vores samfund.

Læs også

For os på Københavns Universitet er budskabet klart. Når vi som samfund skal investere i genopretningsplaner efter corona, bør vi investere i samarbejde.

I samarbejde på tværs af fag, på tværs af samfundet, på tværs af landegrænser og på tværs af generationer. Grønne genopretningsplaner er en enestående chance for at fremskynde den grønne transformation.

Lad os ikke forpasse den chance.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00