Ønskeliste: Forskningsudstyr for milliardbeløb

DOKUMENT: Nyt roadmap fra Uddannelses- og Forskningsministeriet udpeger 22 prioriterede forskningsinfrastrukturprojekter, som tilsammen koster 1,6 milliarder kroner, hvis de skal realiseres. Se listen her.

ESS i Lund er et eksempel på de største infrastrukturinvesteringer. Alene ESS koster Danmark omkring to milliarder kroner over de næste syv år. <br>
ESS i Lund er et eksempel på de største infrastrukturinvesteringer. Alene ESS koster Danmark omkring to milliarder kroner over de næste syv år.
Foto: PR-foto/ESS
Mads Bang

International konkurrence og specialisering presser priserne på at være blandt de førende internationale forskningsmiljøer i vejret. Det er en af årsagerne til, at et nyt katalog over de 22 vigtigste forskningsinfrastrukturprojekter i Danmark de næste fem år løber op i 1,6 milliarder kroner

Det nye katalog "Dansk roadmap for forskningsinfrastruktur 2015" udpeger 22 projekter, som er udvalgt blandt 42 forslag fra de danske universiteter og forskningsmiljøer. De 42 forslag ville have en samlet pris på 2,8 milliarder kroner, og de tunge omkostninger er en af årsagerne til, at først Nationalt Udvalg for Forskningsinfrastruktur og siden forsknings- og uddannelsesministeren har skåret 20 projekter fra. 

Finansieringen af de mange og dyre projekter er ikke på plads, og ministeriet vil i den kommende periode forsøge at finde midler til projekterne. Ifølge ministeriet er der på nuværende tidspunkt 420 millioner i puljens, så der skal findes godt 1,1 milliarder kroner, som ifølge planen skal fordeles mellem staten, universiteter og forskningsinstitutioner og private midler fra virksomheder og fonde.

Altinget logoForskning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forskning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00