Overblik: Her er hovedpunkterne i aftalen om udflytning af uddannelser

Et politisk flertal er blevet enige om at oprette 1000 nye velfærdsuddannelsespladser og flytte yderligere 1000 andre væk fra de fire største danske byer. Læs hovedpunkterne fra aftalen om flere og bedre uddannelsesmuligheder her.

Foto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix
Mads Mose VikkelsøLaura Bejder Jensen

Natten til fredag landede regeringen en aftale om udflytning af uddannelser med et flertal af Folketingets partier. Det blev dog uden Radikale og Liberal Alliance.

Aftalen består af 72 punkter, som ifølge aftalepartierne skal forbedre uddannelsesmulighederne i Danmark. Centralt står det, at 10 procent af uddannelserne i de fire største danske byer skal udflyttes frem mod 2030.

Derudover omfatter aftalen blandt andet en enighed om at oprette 1000 nye pladser indenfor velfærdsuddannelserne, samt udflytte yderligere 1000 etablerede velfærdsuddannelsespladser væk fra de fire største byer.

Her er hovedpunkterne fra aftalen.

Højere optag udenfor de store byer
En af aftalens store målsætninger er at reducere optaget af studerende på uddannelser i de fire største byer København, Århus, Odense og Aalborg og samtidigt øge optaget i landets mindre byer.

  • Der skal ske en udflytning eller nedskalering på op til 10 pct. af uddannelserne i de større byer frem mod 2030. Kravet gælder dog ikke for de store velfærdsuddannelser.
  • Udarbejdelse af planer for, hvordan hver hovedsektor (universiteter, erhvervsakademier, professionshøjskoler, maritime institutioner og kunstneriske institutioner) vil leve op til målsætningen om en udflytning eller reduktion af 10 pct. af uddannelsespladserne.
  • Derudover skal hver større uddannelsesinstitution udarbejde en plan for, hvordan man vil nedskalere udbuddet af uddannelsespladser med 5-10 pct. For uddannelser med hovedcampus udenfor de fire største byer er det dog kun 3-5 pct.

Udflytning af velfærdsuddannelser
I aftalen præsenteres en plan for, hvordan man vil øge antallet af studiepladser på de fire store velfærdsuddannelser, og hvordan de fire største byer skal bidrage til at nå 60/40-fordelingen. Det er ambitionen, at 60 procent af uddannelsespladserne på de fire store velfærdsuddannelser skal placeres udenfor de store byer.

  • Der skal oprettes 1000 nye studiepladser fordelt ud over landets fem regioner. Samtidig vil man udflytte 1000 allerede eksisterende studiepladser for at nå nærmere 60/40-målsætningen. Der er dog ingen af de udflyttede studiepladser, der rykkes på tværs af regionerne.
  • Mindst 1/3 af de udflyttede pladser skal være med aktivitet – man kan altså ikke alene udflytte tomme pladser. 

Akademikere udenfor storbyerne
Aftalepartierne vil gøre det muligt at tage en universitetsuddannelse uden for de fire største universitetsbyer i Danmark. Der afsættes derfor 434 mio. kroner til at etablere fem nye universitetsuddannelser rundt om i landet.

  • Konkret vil man etablere en ny tandlægeuddannelse i Hjørring, en dyrlægeuddannelse i Foulum, et jurastudie i Esbjerg, en lægeuddannelse i Køge og et arkitektstudie i Kalundborg.

De fem uddannelser er valgt på baggrund af en gennemgang af de seneste ansøgnings- og optagelsestal for 2020, der indikerer høj popularitet blandt ansøgerne. Det forventes på den baggrund, at uddannelserne fortsat vil være søgte, selvom de placeres uden for de fire største byer.

Samarbejde med det lokale
De nye uddannelser skal udvikles og etableres i samarbejde med kommuner og virksomheder for at sikre, at uddannelserne bidrager til de lokale behov og den specifikke arbejdsmarkedsefterspørgsel i områderne.

For velfærdsuddannelser gælder det også, at kommuner og regioner skal kunne sikre praktikpladser til de studerende, inden man kan udbyde flere uddannelsespladser.

Dog skal uddannelserne stadig godkendes på lige fod med andre uddannelsestilbud efter de gældende prækvalifikationsregler for videregående uddannelser.

Særlige investeringer til nye uddannelsesudbud
I aftalen afsættes 84 mio. kr. i perioden 2021-2026 til oprettelsen af 16 nye professions- erhvervsrettede og maritime uddannelser fordelt geografisk over hele Danmark. Den specifikke placering af de nye uddannelsesudbud udvælges i dialog med kommunale og regionale kræfter og  tager højde for både lokal affolkning og potentialet for etableringen af uddannelsesbyer med studiemiljøer og uddannelsesfaglige miljøer.

Finansiering af aftalen
En del af finansieringen af de nye uddannelsesmuligheder og udflytninger skal findes ved at spare på konsulenter ved at sætte uddannelsestilskuddet ned til de videregående uddannelser.

  • Der skal reduceres omkostningerne på de videregående uddannelsesinstitutioner til managementkonsulenter og øvrige konsulenter samt agenter med 81,0 mio. kr. årligt fra 2022 ved at reducere de variable uddannelsestilskud til de videregående uddannelsesinstitutioner.

Dertil indgår det i aftalen, at der skal findes penge fra statens salg af innovationsmiljøer, samt fra at omprioritere 14,2 mio. kr. årligt fra 2023. Den største del af finansieringen bliver på længere sigt provenuet fra aftalen om begrænsningen af de engelsksprogede uddannelser.

  •  Aftalepartierne er enige om at finansiere udgifter stigende til 231,5 mio. kr. årligt fra 2028 med provenuet fra Aftale om begrænsning af engelsksprogede uddannelser.

Du kan læse hele aftalen her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ane Halsboe-Jørgensen

Beskæftigelsesminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00