Debat

Professionshøjskoler om nedlukning: De studerende bliver ikke klædt på til et presset sundhedsvæsen

Mange måneders nedlukning har efterladt studerende på professionshøjskolerne med store mangler i praktisk erfaring. I sidste instans betyder det, at de studerende ikke bliver godt nok klædt på til mødet med travle arbejdspladser, skriver Randi Brinckmann og Gitte Sommer Harrits.

Den fortsatte nedlukning virker meningsløs, for de studerende der skal bruge deres praktiske erfaringer i sundhedsvæsenet i kriser som denne, skriver Randi Brinckmann og Gitte Sommer Harrits.
Den fortsatte nedlukning virker meningsløs, for de studerende der skal bruge deres praktiske erfaringer i sundhedsvæsenet i kriser som denne, skriver Randi Brinckmann og Gitte Sommer Harrits.Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Gitte Sommer Harrits
Randi Brinckmann Wiencke
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark er så småt ved at genåbne efter vinterens hårde coronanedlukning. De yngste skoleelever har været tilbage i nogle uger, og senest blev der åbnet for efterskoler og højskoler.

Men professionshøjskolerne – de bliver fortsat forbigået i politikernes planer.

Vi kan godt forstå, at der sidder en lang række studerende på vores sundhedsuddannelser og undrer sig.

Studerende som i deres kommende profession som eksempelvis sygeplejerske, fysioterapeut, bioanalytiker eller jordemoder bruger håndsprit og mundbind med største selvfølgelighed – længe før covid-19 gjorde sit indtog i Danmark. Studerende som er dybt afhængige af praktisk undervisning med at lægge drop og analysere blodprøver – men som på grund af hjemsendelse på snart fjerde måned har været fastlåst til digital undervisning over Teams og Zoom.

Det er ingen hemmelighed, at vores sundhedsvæsen er på overarbejde og har været det i over et år på grund af pandemien – og vil være det i lang tid fremover.

Derfor er det helt afgørende, at vi hjælper og støtter vores kommende dimittender på sundhedsområdet bedst muligt. Både så vi rent faktisk sikrer, at de fuldfører deres uddannelse og ikke falder fra – men også at de føler sig fagligt klædt på til opgaven, så de ikke flygter væk fra hospitaler og sundhedshuse efter få måneder, fordi opgaven virker overvældende og voldsom. 

Det er for eksempel ret umuligt for en bioanalytiker at blive god til at analysere blodprøver uden at må benytte laboratoriet.

Randi Brinckmann og Gitte Sommer Harrits
Hhv. dekan, det Sundhedsfaglige Fakultet, Københavns Professionshøjskole og prorektor, VIA University College

Stor efterspørgsel
Vores samarbejdspartnere i regioner og kommuner kæmper ofte med genopslag på genopslag, når de smider nye stillinger på Jobindex. Vores egne tal bekræfter da også, at vores dimittender rives væk.

Beskæftigelsesgraden blandt nyuddannede sygeplejersker er nu helt oppe på 99 procent. Senest hører vi også om voldsomme problemer med at besætte ledige bioanalytikerstillinger, som i den grad er kommet i fokus under coronakrisen.

Da Justitsministeriet i denne uge sendte en pressemeddelelse ud om næste fase af genåbningen, er der en enkelt formulering, som kan give vores hårdt prøvede studerende en smule håb i deres endeløse og ødelæggende hjemsendelse. Den lød således: 

Endvidere vil partierne i de videre drøftelser om genåbning blandt andet have fokus på de dele af uddannelserne, som kun vanskeligt kan gennemføres ved fjernundervisning, herunder erhvervs- og professionsuddannelserne.” 

Pengene skal betyde noget
Den 3. marts fik vi i Professionshøjskolerne (og andre uddannelsesinstitutioner) en stor pose penge på 100 millioner kroner fra politikerne.

Forventningen er, at vi med de penge kan gennemføre ekstra undervisningsaktiviteter, netop fordi vi i fjernundervisningen har haft vanskeligt ved at gennemføre alle undervisningsaktiviteter.

Læs også

Det er for eksempel ret umuligt for en bioanalytiker at blive god til at analysere blodprøver uden at må benytte laboratoriet. De penge er vi glade for – på vores studerendes vegne.

Men hvis pengene skal gøre gavn, så skal vi højere op på politikernes prioriteringslister, når det skal besluttes, hvem der er næste gruppe i rækken til at genåbne. 

Vi vil gerne tilføje, at professionshøjskolerne generelt har haft flot styr på smittespredningen på vores campusser det seneste år – og været hurtige til at inddæmme smitte og sende studerende hjem i karantæne ved den mindste mistanke.

Så lad os nu trække på vores gode erfaringer fra efteråret – og få fremtidens sundhedsstuderende tilbage i undervisnings- og øvelokalerne. De ved godt, hvordan man spritter af.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00