Debat

Ulla Tørnæs: Justeringer i optagelsessystemet vil være en fordel for alle

Vores nuværende system er særdeles effektivt. Men mindre justeringer i optagelsessystemet kan dog sikre et bedre match mellem ansøger og uddannelse. Det kunne være inddragelse af flere kvote 2-interviews og en justering af karakterskalaen, skriver Ulla Tørnæs.

Karaktergennemsnittet er et effektivt redskab, der sikrer en objektiv og transparent optagelsesproces, skriver Ulla Tørnæs.
Karaktergennemsnittet er et effektivt redskab, der sikrer en objektiv og transparent optagelsesproces, skriver Ulla Tørnæs.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Ulla Tørnæs
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der stilles mange krav til vores optagelsessystem til de videregående uddannelser. Det skal være gennemsigtigt, let at forstå og ikke mindst retfærdigt.

Temadebat: Færre studiepladser, højere gennemsnit?

I lyset af regeringens plan for reduktion af studiepladser i de store byer er der risiko for, at karaktergennemsnittene stiger på uddannelserne. Derfor har regeringen lagt an til "grundlæggende politisk at se på vores optagelsessystemer”.

I den anledning sætter Altinget Forskning spot på optagelsessystemet med spørgsmålene:

  • Hvad skal politikerne tage højde for, hvis der skal ændres på optagelsessystemet?
  • I hvilket omfang er karakter det rette parameter til at vurdere ansøgere?
  • Hvordan sikrer vi, at de mest kvalificerede og motiverede ansøgere, der bliver optaget på alle landets videregående uddannelser, uanset institutionens geografiske lokalisering?

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vil du deltage i debatten om den grønne taksonomi? Indlæg kan sendes til [email protected].

Vores nuværende system er særdeles effektivt. Det håndterer i størrelsesorden 90.000 ansøgere årligt gennem den koordinerede tilmelding. Men alt for mange unge har vanskeligt ved at overskue og navigere i det store udbud af forskellige uddannelser.

Ligesom fokus på karakterer i nogle situationer desværre medfører et særdeles uhensigtsmæssigt karakterræs med stress og mistrivsel blandt de unge som følge.

Gennemsnittet er en god indikator for succes
For mig er det vigtigt, at vi i Danmark fortsat har et objektivt optagelsessystem for derigennem at sikre den mest retfærdige optagelsesproces for kommende studerende.

Måske vigtigst af alt sikrer gennemsnitskravet en objektiv, transparent og effektiv optagelsesproces

Ulla Tørnæs
MF, forskningsordfører (V)

I øjeblikket er det karaktergennemsnittet, der er afgørende for, om elever fra ungdomsuddannelserne kan komme ind på drømmestudiet. Det skal vi holde fast i. Men som med så mange andre ting er der også her plads til forbedring.

Undersøgelser har påvist, at karaktergennemsnittet er en god indikator for succes i studie- såvel som arbejdslivet. Karaktererne fra gymnasiet har stor betydning for frafaldet på videregående uddannelser, men også eleverne med høje karakterer oplever lavere ledighed efter endt videregående uddannelse. Det gælder både studerende på erhvervsakademier, professionshøjskoler og universiteterne.

Karakterer er et godt og brugbart redskab
Karaktergennemsnittet er derfor af mange årsager et godt og brugbart redskab i optagelsessystemet.

Måske vigtigst af alt sikrer gennemsnitskravet en objektiv, transparent og effektiv optagelsesproces. Karaktergennemsnittet sikrer blandt andet, at faktorer såsom køn, etnicitet, religiøs overbevisning og seksuel orientering ikke spiller nogen rolle, når ansøgeren modtager svar om optagelse.

Udover de nævnte faktorer er det afgørende, at hverken personligt netværk eller social status kan stille ansøgeren hverken bedre eller dårligere i ansøgningsprocessen, hvilket kravet om et adgangsgivende karaktergennemsnit sikrer.  

Flere kvote 2-interviews
Mindre justeringer i vores nuværende optagelsessystem kan imidlertid være en fordel for både ansøgeren og uddannelsessystemet for at sikre et bedre match. Et bud på at forbedre optagelsessystemet kunne være at gøre brug af interviews i højere grad. Det vil tjene to primære formål.

Et bud på at forbedre optagelsessystemet kunne være at gøre brug af interviews i højere grad

Ulla Tørnæs
MF, forskningsordfører (V)

Først og fremmest vil brugen af interviews give uddannelsesinstitutionen mulighed for at få et bedre indtryk at kandidaten parallelt med, at kandidaten kan opnå dybere forståelse for de forventninger og krav, der bliver stillet under uddannelsen. Dernæst vil det bidrage til, at ikke kun gennemsnittet bliver afgørende for, om ansøgeren kommer ind på drømmestudiet.

Syddansk Universitet har gennem en årrække gjort brug af interviews i forbindelse med deres kvote 2-ansøgninger. Flere uddannelser på Syddansk Universitet optager op til halvdelen af en årgang på baggrund af kvote 2-ansøgninger og har haft stor succes med det.

Når gennemsnittet ikke står alene i forbindelse med optagelsen vil det også mindske risikoen for karakterræs, som mange elever på ungdomsuddannelserne oplever. Dermed kan brugen af interviews også bidrage til en bedre trivsel blandt gymnasieelever. 

Justering af karakterskalaen
I Venstre mener vi, tiden er kommet til justeringer af vores optagelsessystem, men det er vigtigt i den forbindelse ikke at smide barnet ud med badevandet. Med andre ord, vi skal holde fast i et godt og effektivt optagelsessystem, men give mulighed for enkelte justeringer.

Vi mener også, at vi i den sammenhæng bør se på den modernisering af vores karakterskala, da dette er tæt forbundet med vores optagelsessystem. Måske er karakterskalaen i virkeligheden vigtigere end ændringer i vores optagelsessystem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulla Tørnæs

Kandidat til Europa-Parlamentet (V), Formand, Den Sociale Investeringsfond, Danida Fellowship Centre, bestyrelsesmedlem, professionshøjskole UC-Syd
exam.art. i fransk (Odense Uni. 1984), ED i fransk (Handelshøjskolen i København 1988), Bestyrelsesuddannelse CBS

0:000:00