Vellidte politikere har nemmere ved at sælge upopulære tiltag. Upopulære ministre kan "smitte af på partiet"

Det går ikke udover den daglige embedsførelse, hvis en minister ikke er en "kioskbasker." Men det forøger den "politiske kapital," hvis man er populær i befolkningen, lyder det fra valgforsker på baggrund af ny liste over ministres popularitet. Vi bruger ikke kræfter på den slags, siger tidligere særlig rådgiver.

SVM-regeringen består af i alt 23 ministre. 11 er socialdemokratiske ministre, syv er fra Venstre og Moderaternes har fået fem pladser på ministerholdet.
SVM-regeringen består af i alt 23 ministre. 11 er socialdemokratiske ministre, syv er fra Venstre og Moderaternes har fået fem pladser på ministerholdet.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Jonas Wiinblad Overgaard

Magnus Heunicke (S) er den mest populære minister i SVM-regering, Jakob Ellemann-Jensen (V) er den mest upopulære.

Det viser nye tal fra Epinion lavet for Altinget og DR.

Ifølge Frederik Hjorth, valgforsker og lektor på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, har populære ministre "mere politisk kapital end andre politikere."

"Dermed kan man bedre trænge igennem hos befolkningen. Og det kan blandt andet bruges til at sælge et tiltag, som ellers havde været upopulært," siger Frederik Hjorth.

Emma Qvirin Holst, redaktør på Altinget Christiansborg, vurderer også, at popularitet kan have en betydning.

"Når det kommer til popularitet kan det naturligvis smitte af på et parti, hvis det har mange ministre, som får en negativ respons," siger hun.

Ikke afgørende at være kendt

Målingen viser også tal for, hvor kendte ministrene er blandt befolkningen. Her er transportminister Thomas Danielsen (V) den mindst kendte. 65 procent af danskerne ved ikke, hvem han er. 

"En minister kan være nok så kendt på Christiansborg, men det betyder ikke, at de har samme evne til at efterlade et indtryk hjemme i de danske tv-stuer," lyder det Emma Qvirin Holst.

Der ikke nødvendigvis lighedstegn mellem at være kendt og have bred appel til vælgerne. Og i sidste ende er det vigtigste, at du er kendt blandt dine egne vælgere – og ikke andre danskere, som alligevel ikke kan stemme på dig.

Emma Qvirin Holst
Redaktør for Altinget Christiansborg

Men det er ikke altafgørende at være kendt, mener Frederik Hjorth. 

"Det er kun et problem i den udstrækning, at ministeren ikke har folkepopularitet som et aktiv. Men det er ikke et problem for ministerens daglige embedsførelse, at vedkommende ikke er en kioskbasker," siger han. 

Kan det have betydning for personlige stemmetal, om man som minister er kendt eller ej?

"Der er en sammenhæng. Magnus Heunicke får mange stemmer og er samtidig én af de mest populære ministre. Så i den forstand hænger de to sammen," siger Frederik Hjorth og fortsætter: 

"Men politikere skal først og fremmest vælges i en kreds, og den her måling er national. Og derfor kan man være ret populær i sin kreds, men en ukendt politiker nationalt."

Han bakkes op af Emma Qvirin Holst.

"Der ikke nødvendigvis lighedstegn mellem at være kendt og have bred appel til vælgerne. Og i sidste ende er det vigtigste, at du er kendt blandt dine egne vælgere – og ikke andre danskere, som alligevel ikke kan stemme på dig," lyder det.  

Frederik Hjorth lægger også vægt på, at det er bedre for en minister at være ukendt fremfor upopulær. 

"Det er klart værst at være upopulær, for man har vanskeligere ved at forme folks indtryk, hvis folk i forvejen har et negativt blik på en," siger Frederik Hjorth og fortsætter:

"Og vi ved fra forskning, at vælgere kan have negative indtryk af politikere, selv efter de har glemt, hvorfor de har det. Og derfor kan upopularitet være svært at skille sig af med som politiker."

Kendte socialdemokratiske ministre

Det er især de socialdemokratiske ministre, som er de mest kendte blandt danskerne. Alle 11 S-ministre er placeret i top 16. De seks mest ukendte er dermed folk fra Venstre og Moderaterne.

"Det er naturligt, da mange af dem er debutanter. Dem, som skiller sig ud ved at være markant mere kendte end deres kollegaer, er Jakob Ellemann-Jensen, Sophie Løhde, Troels Lund – og selvfølgelig Lars Løkke, der alle var ministre i den seneste borgerlige regering," lyder det fra Emma Qvirin Holst, der fortsætter:

Det er klart værst at være upopulær, for man har vanskeligere ved at forme folks indtryk, hvis folk i forvejen har et negativt blik på en.

Frederik Hjorth
Valgforsker og lektor på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet

"Dertil kommer, at andelen af S-ministre er skrumpet siden dannelsen af den nyeste regering, og heraf var det primært – med få undtagelser – de mest kendte og rutinerede ministre, der fik lov til at blive i regeringen."

Men det er ikke altid kun godt at være kendt, mener Emma Qvirin Holst.

"Som udgangspunkt burde det være en fordel at være kendt blandt vælgerne, som netop sørger for, at man som politiker kan beholde sit job. Men det kommer igen meget an på, hvad man er kendt for," siger Emma Qvirin Holst og tilføjer:

"For eksempel var den tidligere udenrigsminister Jeppe Kofod(S) også en af de mere kendte ministre i den tidligere S-regering, men han endte som bekendt ikke med at blive valgt til Folketinget. Han var ikke ligefrem kendt for sit politiske virke, men derimod en 15 år gammel sag, hvor han havde sex med en 15-årig pige fra DSU."

Ikke noget man taler om 

Selvom popularitet og genkendelse blandt vælgerne kan have en betydning, bruger en regering formentlig ikke meget tid på sådan en måling. Det siger Jacob Bruun, der var særlig rådgiver for Lars Løkke Rasmussen (M), da han var statsminister for Venstre.

Det er ikke noget man taler om. Jeg tror givetvis, at der er nogle, der tænker over det. Men det er ikke noget man bruger kræfter på at tale om. Og det er hellere ikke noget man lægger bevidste strategier for.

Jacob Bruun
Tidligere særlig rådgiver for Lars Løkke Rasmussen

"Det er ikke noget man taler om. Jeg tror givetvis, at der er nogle, der tænker over det. Men det er ikke noget man bruger kræfter på at tale om. Og det er hellere ikke noget man lægger bevidste strategier for," siger han.

Jacob Bruun lægger dog ikke skjul på, at promovering af en ministers person, er noget regeringen og særlige rådgivere bruger tid på. Og målinger som denne kan bruges til at sige noget om det stykke arbejde.

"Man er meget opmærksom på, hvordan man får ministeren til at fremstå kompetent, relevant og likeable afhængigt af, hvilken minister og stofområder det drejer sig om. Og der kan den her type målinger være en indikator på, om man er på rette vej," siger Jacob Bruun, der fortsætter: 

"Hvis man har en dårlig sag, vil man selvfølgelig gerne håndtere den elegant og få den til at forsvinde hurtigst muligt. Og hvis du har en god sag, vil du gerne have, at den varer ved, så folk bliver mindet om den."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Thomas Danielsen

Transportminister, MF (V)
lastvognsmekaniker, bankrådgiver (Sparekassen Holstebro 2009)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00