Christina Olumeko
 svarer 
Christina Egelund

Christina Olumeko (ALT) spørger uddannelses- og forskningsministeren, Christina Egelund, om de samlede nedskæringer på den forskningsbaserede myndighedsbetjening som følge af de årlige 2-procents besparelser siden indfusioneringen af sektorforskningen i universiteterne i 2007

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 72, Spørgsmål 2
Vil ministeren, i forlængelse af svar på B 72 – spørgsmål 1, oplyse de samlede nedskæringer på den forskningsbaserede myndighedsbetjening som følge af de årlige 2-procents besparelser siden indfusioneringen af sektorforskningen i universiteterne i 2007? Udviklingen i bevillingerne fra 2007 til i dag bedes opgjort i både løbende og faste priser, så det illustreres, hvor store besparelserne har været, hvis der henholdsvis korrigeres for inflation og ikke korrigeres for inflation, og så det fremgår, hvor meget højere bevillingerne skulle være i dag, hvis de skulle modsvare niveauet fra 2007.

Svar fra mandag den 4. marts 2024
De samlede bevillinger til forskningsbaseret myndighedsbetjening i finanslovene har udviklet som vist i tabel 1. Det bemærkes, at opgørelserne af midler til forskningsbaseret myndighedsbetjening i finansloven kan variere mellem de pågældende ministerområder, ligesom der har forekommet ændringer i opgørelsesmetoderne i den angivne periode, hvilket medfører visse usikkerheder i sammenligningen af bevillingerne over tid.

Tabel 1.

Udvikling i bevillinger til forskningsbaseret myndighedsbetjening fra 2007-2024.

Mio. kr.

2007 2024 Forskel fra 2007 til 2024 (mio. kr.) orskel fra 2007-2024 (%) øbende priser 813,0 797,7 15,3 -1,4 Faste priser (24-pl) .107,3 797,7 309,6 -28,0 4. marts 2024 Uddannelses- og Forskningsministeriet Børsgade 4 Postboks 2135 1015 København K Tel. 3392 9700 www.ufm.dk CVR-nr. 1680 5408 Ref.-nr.

461887 Kilde: FL+TB 2007 og 2024 for: Uddannelses- og Forskningsministeriet, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, Miljøministeriet, Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Social-, Bolig- og Ældreministeriet og Transportministeriet.

Anm: Uddannelses- og Forskningsministeriet har indsamlet de angivne tal (løbende priser) fra de fem ministerier, og har summeret og opregnet dem efter den generelle pris- og lønregulering i de forskellige år (kode 250). Det bemærkes, at der kan forekomme usikkerheder om de præcise tal i årene grundet ministeriernes forskellige opgørelsesmetoder, registreringer, summeringer og pl-opregningen.

I perioden 2006 - 2011 er der gennemført en række tekniske ændringer af bevillingerne som følge af overgang til omkostningsbaseret budgettering, overheadreformen, overgang til SEA huslejeordningen, som medførte en generel stigning i bevillinger med mindre efterfølgende korrektioner. Hertil kommer er række mindre bevillingsreduktioner som indkøbseffektiviseringer, bidrag til politireform og barselsfond mv. Tallene tager højde for eventuelle ressortændringer.

Skiftende regeringer har besluttet, at de statslige driftsrammer generelt er omfattet af et årligt omprioriteringsbidrag på 2 pct. for at sikre et incitament til at skabe løbende effektiviseringer, og det har omfattet de her sammentalte bevillinger til forskningsbaseret myndighedsbetjening.

I 2024 er forskningsbudgettet på 28,7 mia.kr, hvilket er historisk højt. Heraf har der været bred enighed i Folketinget om at øremærke 2,6 mia. kr. til grøn forskning.

Ingen af disse rammer er omfattet af omprioriteringsbidraget.

Der fastholdes altså et meget højt niveau for den grønne forskning, som kan prioriteres til den forskningsbaserede myndighedsbetjening. Mulighederne for at udføre og videreføre forskning på det grønne område er derfor gode, hvilket også kommer til udtryk i de ambitiøse prioriteringer i aftalerne om fordeling af forskningsreserven for 2024, som et bredt flertal i Folketinget står bag.

Jeg kan i øvrigt oplyse, at Uddannelses- og Forskningsministeriet gennemfører et tværgående eftersyn af den forskningsbaserede myndighedsbetjening for at danne videngrundlag for, at vi fremadrettet kan understøtte den forskningsbaserede myndighedsbetjening.
0:000:00