Finn Sørensen
 svarer 
Troels Lund Poulsen

Finn Sørensen (EL) spørger beskæftigelsesministeren, Troels Lund Poulsen, om medlemsvirksomheder opbevarer oplysninger om tidligere ansattes udstationering i op til 8 år tilbage, således at disse tidligere ansatte kan dokumentere, at de opfylder undtagelsen fra opholdskravet

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 13, Spørgsmål 67
Har ministeren forhørt sig hos danske arbejdsgiverorganisationer, om deres medlemsvirksomheder opbevarer oplysninger om tidligere ansattes udstationering i op til 8 år tilbage, således at disse tidligere ansatte kan dokumentere, at de opfylder undtagelsen fra opholdskravet, og om de har sikret sig, at oplysningerne også kan fremskaffes i tilfælde af ejerskifte eller overførsel til datterselskaber/filialer?

Svar fra mandag den 10. december 2018
”Har ministeren forhørt sig hos danske arbejdsgiverorganisationer, om deres medlemsvirksomheder opbevarer oplysninger om ansattes udstationering i op til 8 år tilbage, således at disse ansatte kan dokumentere, at de opfylder undtagelsen fra opholdskravet, og om de har sikret sig, at oplysningerne også kan fremskaffes i tilfælde af ejerskifte eller overførsel til datterselskaber/filialer ” Svar:

Jeg vil indledningsvis pege på, der er tale om undtagelser i særlige situationer, fx i forbindelse med en arbejdsbetinget udstationering uden for EU/EØS-området.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) har oplyst mig om, at sådanne situationer typisk ikke vil være registeret centralt f.eks. i CPR-registeret.

Som det fremgår af lovforslagets bemærkninger til § 53a, stk. 2, skal et medlem, som har haft ophold i udlandet som følge af én af undtagelserne, dokumentere forholdet overfor a-kassen.

Det er derfor det enkelte medlem, der selv skal dokumentere disse perioder, som undtagelserne omfatter. Det kan f.eks. være en ansættelseskontrakt, udsendelseskontrakt, lønsedler, ansættelsesbeviser, uddannelses- eller eksamensbevis m Der er tale om en konkret vurdering af, hvad der anses for at være tilstrækkelig dokumentation, og dokumentationskravene er forskellige afhængig af, hvad det enkelte medlem har foretaget sig i udlandet. Af samme grund vil STAR i forbindelse med udarbejdelsen af de administrative regler ikke opstille særlige formkrav til dokumentationen, ligesom det vil fremgå, at det er medlemmet selv, der skal dokumentere disse perioder.

Jeg synes derfor, at der ved administrationen af undtagelsesreglerne er lagt op til en fleksibel og pragmatisk tilgang. 10. december 2018 J.nr.

18/18440 Som det fremgår, er det medlemmet selv, som skal dokumentere, om undtagelserne kan anses for opfyldte, og der er derfor ikke grundlag for drøftelser med arbejdsgiverorganisationer herom.
0:000:00