DF: Måske kan to-procents-besparelser fortsætte på universiteterne

OMPRIORITERING: Regeringens støtteparti vil først fritage mindre gymnasier og erhvervsskoler for årlige to-procents-besparelser, imens kravet måske kan fastholdes over for universiteterne.

Toke Gade Crone Kristiansen

Besparelser på uddannelse var et tilbagevendende tema, da Folketinget torsdag mødtes for at debattere regeringens udspil til finanslov.

Det helt centrale for de institutioner, som er udsat for sparekravene, er, hvilken holdning Dansk Folkeparti, som tidligere har erklæret sig som modstander af omprioriteringsbidraget, går til forhandlingerne med.

Finansordfører for Dansk Folkeparti René Christensen lægger nu op til at fritage mindre gymnasier for sparekravet, når der er opnået politisk enighed om en definition af, hvilke gymnasier det drejer sig om.

Omvendt ser universiteterne til at ligge nederst på listen over partiets prioriteter, når det handler om at undtage institutioner for besparelser. 

Erhvervsskoler og mindre gymnasier fritages
Selvom Dansk Folkeparti tidligere har erklæret, at man vil helt af med omprioriteringsbidraget, så gjorde finansordfører René Christensen opmærksom på, at Dansk Folkeparti ikke går til finanslovsforhandlingerne med ultimative krav på området.

Men René Christensen gjorde alligevel klart, at to områder ligger Dansk Folkeparti særligt nært, nemlig erhvervsskolerne og de mindre landdistriktsgymnasier.

"Erhvervsskolerne er udfordret på rekruttering af både højkonjunkturen og karakterkrav, derfor mener vi, at de skal friholdes (fra omprioriteringsbidraget, red.) fra 2019," sagde René Christensen i Folketinget. 

Det andet hjertebarn for Dansk Folkeparti er de mindre gymnasier på landet. Men her har støttepartiet ikke så travlt. 

Det bunder blandt andet i, at partiet endnu ikke har lagt sig fast på, hvad definitionen af et mindre gymnasium er, og det skal først afklares. 

0:000:00